Лекарствата са поскъпнали до 15% заради инфлацията и високата цена

...
Лекарствата са поскъпнали до 15% заради инфлацията и високата цена
Коментари Харесай

2 лв., 5… 10, че и отгоре. Масовите лекарства със скок от 15%

Лекарствата са поскъпнали до 15% поради инфлацията и високата цена на тока за бизнеса, сигнализират фармацевти.

Най-много са скочили цените на медикаментите без лекарско наставление, като огромна част от тях се употребяват при настинка, грип или признаци на COVID-19. Таблетки за смучене при болки в гърлото, аналгетици, витамини, спрейове за нос са поскъпнали с по към 10-15%., само че има и по-драстични нараствания.

Препаратът Тайлол хот, който е на основата на парацетамол, към този момент се предлага за 14,20 лева вместо досегашните 11,80 лева

Нурофен стопколд от 6,80 лева е станал 8,20 лева Вдигната е и цената на Аспирин с витамин С, който се продава за 11,80 лева

Увеличение на цените има и при медикаментите с рецепта – там обяснението е, че са поскъпнали и в страните, с които България реферира цените. Пределната цена на антибиотика Levoxa, който медиците най-често изписват на пациенти с COVID-19, е увеличена от 11,75 на 14,87 лева или с 26,5%.

Още един антибиотик, който се дава на заболели от COVID-19 с пневмонии Линкомицин също е поскъпнал с 11%.

С нови и по-високи цени са разнообразни препарати за артрит, хипертония, тревога. До пределните цени са стигнали и най-търсените антибиотици, разясняват пред " Труд " фармацевти.

" Процесът с повдигането на цените на медикаментите стартира от декември предходната година. Увеличението е от 2-3% до към 15% за някои козметични артикули и добавки, само че медикаментите са в границите на инфлацията ", упорства ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

Той напомня, че законът изисква ценообразуването да е съобразено с инфлацията. Лекарствата без рецепта не могат да нарастват с по-висок % от насъбраната инфлация от последното покачване на цената.

" Поскъпването на медикаментите ще завърши най-вероятно до края на месеца ", предвижда Костов.

" Тези цени, с цел да е пределно ясно, идват от производителите и доставчиците, а не от аптеките. Цените единствено минават през аптеките, т.е. ние просто отразяваме към този момент увеличените при нашите снабдители цени ", безапелационен е той.

Само един път годишно може да се трансформира цената

За медикаментите без лекарско наставление има наклонност за повишение, която се дължи на смяната в цялата конюнктура с горивата и превоза, а оттова идва и повишението в цените. Аптеките не подвигат цените. Производителите и вносителите са тези, които подвигат цените и това се отразява. По закон може единствено един път годишно да се трансформира цената и тя не би трябвало да е по-голяма от % за инфлацията.

Увеличение в пределната цена на медикаментите по лекарско предписани е допустимо, в случай че те не се заплащат от Здравната каса.

Освен това до момента притежателите на позволение за приложимост, откакто записват една пределна цена, продават под нея, защото са имали такава опция. Сега просто качват до пределната цена, която действително не е по-висока от записаната им цена.

При всички медикаменти, без значение дали са по лекарско предписани или не, смяна в регистъра на пределните им цени става само и единствено с утвърждението на Съвета по цени и реимбурсиране.

По-лесно става за медикаменти, които не са по лекарско наставление, тъй като те не се възстановяват. Промяната в цените нагоре на всичко, което се реимбурсира от Здравната каса, става доста мъчно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР