Лекарствата не достигат не само в Европейския съюз, но и

...
Лекарствата не достигат не само в Европейския съюз, но и
Коментари Харесай

Недостигът на лекарства се превърна в световен проблем

Лекарствата не доближават освен в Европейския съюз, само че и в Съединени американски щати и Русия. Това разясняват фармацевти от целия свят. Според някои от тях в случай че не се вземат ограничения - да вземем за пример в допълнение произвеждане и други, проблемите ще се задълбочат. Други са оптимисти и считат, че ситуацията няма да се утежнява повече, а в противен случай - с понижаване на търсенето на лекарства с настъпването на пролетта обстановката на фармацевтичния пазар ще се възстановява.
" Недостигът на медикаменти визира всички браншове на опазването на здравето и обгръща както животоспасяващи медикаменти, по този начин и постоянно използваните лекарства. Този проблем не е единствено в Европа. Фармацевтичната снабдителна верига е със международен мащаб и неналичията са международен проблем, засягащ всички региони по земята. Всички страни страдат. Някои като Румъния и Гърция повече от други, само че и богати страни са усложнен ", разяснява доктор Илария Пасарани, общоприет секретар на Фармацевтичната група на Европейски Съюз, представляваща Европейската общественост на аптекарите.
По думите на Пасарани през последните няколко седмици е отчетен недостиг на антибиотици в 80% от държави от Европейски Съюз. В Словения да вземем за пример имало неналичия на препарат за лекуване на туберкулоза и други инфекциозни болести. В Дания има недостиг на медикаменти с фусидин.  " От Италия, Франция, Англия, Испания и Португалия се оплакаха от дефицит на амоксицилин, който се употребява при бактериални инфекции и инфекции на дихателните пътища. Португалия докладва за дефицит на азитромицин, който се употребява за лекуване на необятен набор инфекции - на ушите, гърлото, при пневмония и други. В Хърватия през последната година също има дефицит на антибиотици ", разяснява Илария Пасарани.
Освен антибиотици в страните от Европейски Съюз в последно време липсват и някои обезболяващи - парацетамол и ибупрофен.  " Основната причина е високото търсене поради огромния брой заболели в композиция с незадоволителното произвеждане и по-ниските доставки поради неналичието на първични материали, материали и личен състав, енергийната рецесия и войната в Украйна ", казва Щефан Тирструп, главен медицински шеф на Европейската организация по медикаментите.  " Това, което знаем, е, че амоксицилинът и свързани на него артикули са липсвали в 28 от 30-те страни членки на Европейското икономическо пространство. От него са част страните от Европейския съюз дружно с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Не до степен лавиците да са празни, само че понякога е било мъчно да се открият. Отправихме рекомендация към националните организации по опазване на здравето да дадат упътвания към лекарите какво друго да предписват. Недостигът на медикаменти не е нещо ново. Това се е случвало през последните десетилетия, само че евентуално не до обсега, на който сме очевидци тази зима ", разяснява той.
Недостиг на медикаменти през последните месеци има и в Съединени американски щати, Австралия, Китай и Русия. " Цените се покачиха в последно време. Налице е дефицит на някои медикаменти, макар че през първите три тримесечия на м.г. има напредък от 22% на производството на фармацевтични артикули. Делът на съветските медикаменти на пазара е 60 на 100, и все пак е реалност недостиг на някои препарати и повишението на цените ", е коментирал и руският президент Владимир Путин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР