Лекарствата и бъдещите ваксини за COVID-19 трябва да бъдат предоставени

...
Лекарствата и бъдещите ваксини за COVID-19 трябва да бъдат предоставени
Коментари Харесай

Бил Гейтс с предупреждения срещу разпределението на ваксини на пазарен принцип

Лекарствата и бъдещите ваксини за COVID-19 би трябвало да бъдат предоставени първо на хората, които се нуждаят най-вече от тях, а не на тези, които са подготвени да дадат най-вече пари, с цел да се доберат до тях. Това съобщи създателят на Microsoft Бил Гейтс, представен от Си Ен Би Си.

„ Ако просто позволим медикаментите и имунизациите да отиват при тези, които оферират най-вече пари за тях, вместо до хората и местата, където потребността е най-голяма, ще имаме една още по-продължителна, неравномерна и смъртоносна пандемия “, разяснява Гейтс по време на видеоконференция, проведена от Международното сдружение за СПИН (International AIDS Society).

„ Нуждаем се от водачи, които взимат сложни решения за разпределението, основаващи се на справедливостта и равноправието, а освен на пазарни фактори “, добави той.

Докато редица страни и компании се надпреварват за основаването и стартирането на пазар на ваксина, на челен декор излязоха опасения, че по-богатите страни може да получат повече лекарства, в сравнение с по-бедните. Чуха се и доста апели бъдещите ваксини против COVID-19 да бъдат третирани като публични богатства за всички, без те да бъдат продавани за облага.

Според Световната здравна организация (СЗО) сега 21 кандидат-ваксини са в стадий на клинични тествания върху хората, като три от тях са в трета фаза на тези опити.

Американската биотехнологична компания Moderna, английската фармацевтична компания AstraZeneca и китайската Sinovac Biotech са постигнали максимален напредък по основаването на ваксина.

По думите на Гейтс главният урок от борбата против ХИВ/СПИН, теоретичен преди към две десетилетия, е че би трябвало да се сътвори международна система за систематизиране на лекарства, която да подсигурява, че най-нуждаещите се имат достъп до медикаментите.

„ Глобално съдействие и увереност за основаването и разпространението на лекарства там, където има най-голяма потребност от тях. Когато имаме тези неща – народи, институции и правозащитници, които работят дружно по основаването на общо отговор, виждаме забележителни резултати “, разяснява Гейтс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР