Лекарства за милиони левове са иззети при акция на МВР

...
Лекарства за милиони левове са иззети при акция на МВР
Коментари Харесай

Пловдив е сред ударените в акцията срещу изнасяните...

Лекарства за милиони левове са конфискувани при акция на Министерство на вътрешните работи против " паралелния експорт " на лекарства, заяви Нова Тв. Пловдив е измежду четирите града, където е извършена акцията против незаконната група.

" Сред тях има животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти, както и лекарства за онкоболни и за деца ", изясни на изключителна конференция ръководителят на профилираната прокуратура Иван Гешев.

Разследването е против данъчните закононарушения и прането на пари. Акцията на Министерство на вътрешните работи е извършена на територията на Пловдив , София, Шумен и Сливница.

„ Производството, което следим, е формирано през септември 2017 година. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди този момент. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса, извършени десетки разпити на очевидци. Бяха конфискувани медикаменти на стойност милиони левове. Предстои в околните дни да се посочи веригата от обвинени. Очертава се тя да е много дълга. Имаме упоритост да стигнем до оптимален брой лица “, разяснява Гешев.

" Предстои Изпълнителната организация по медикаменти да сформира актове за може би над 500 000 лв. ", посочи той.

" В резултат на осъществената незаконна активност, се усеща дефицит на българския пазар на тези медикаменти. Част от медикаментите са предмет на " успореден експорт " в страни от Европейски Съюз, част от тях са предмет на незаконен импорт и по-късно на - успореден експорт към страни от Европейски Съюз ", сподели още Гешев.

„ Става дума за проведена незаконна група, която прави стопански закононарушения, свързани с по този начин наречения „ успореден експорт на лекарства”, заяви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

„ Вчера в ГДБОП бяха доведени над 20 лица. Смятаме, че проведената незаконна група по тази скица се състои от 7 лица и евентуално доказателствата, които сме дали, ще бъдат задоволителни на прокуратурата. Тези 7 лица бяха арестувани за 24 часа ”, заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. В той изясни, че в границите на интервенцията са употребявани „ много СРС-та”.

„ Няма по какъв начин медикаментите да се окажат на черния пазар без присъединяване на аптеки и на лекари. Използва се системата – медикаменти, които са заплатени от НЗОК и се намират в здравните заведения, се изкарват от приложимост и се изнасят в чужбина ”, разяснява Спиридонов.

„ Имаме информация, че с цел да бъдат изкарвани тези медикаменти от болничните заведения и аптеките, са употребявани избрани неистинен документи”, изясни Гешев.

„ Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милион лв. ”, разяснява здравният министър Кирил Ананиев. По думите му, откакто са били изнасяни в чужбина, някои медикаменти са продавани на 4 пъти по-високи цени. /Марица.бг
тагове пловдив акция лекарства
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР