Лекарства за кашлица се изтеглят временно заради риск от сърдечни

...
Лекарства за кашлица се изтеглят временно заради риск от сърдечни
Коментари Харесай

Спират временно лекарства за кашлица заради риск от сърдечни проблеми

Лекарства за кашлица се изтеглят краткотрайно поради риск от сърдечни проблеми, заяви Изпълнителната организация по медикаментите. 

Медикаментите, съдържащи фенспирид, се стопират по рекомендация на Комитета за оценка на риска в следенето на лекарствената сигурност към Европейската организация по медикаментите.

Лекарствените артикули, съдържащи фенспирид са налични под формата на сироп и таблетки и се употребяват при възрастни и деца на възраст на и над 2 години за облекчение на кашлица при болести на белия дроб. На територията на Европейския съюз, лекарствените артикули, съдържащи фенспирид са позволени по национални процедури в България, Франция, Латвия, Литва, Полша, Португалия и Румъния и са налични под разнообразни търговски наименования (Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal,Fosidial, Kudorp, pneumorel, Pulneo, Еуреспал и Сиресп, последните две в България). 

Разрешенията за приложимост на тези медикаменти краткотрайно се приключват, до момента в който Комитетът преразглежда риска от отклонения на сърдечния електричен капацитет, които могат да доведат до нарушавания на сърдечния темп.

В предишното са съобщавани случаи на проблеми в сърдечния темп при пациенти, приемащи такива медикаменти. За да се изследва евентуалната връзка сред фенспирид и тези проблеми в сърдечния темп, са извършени изследвания при животни, които понастоящем демонстрират, че фенспирид има капацитет да удължи QT интервала при хора.

Комитетът ще прегледа всички налични доказателства и ще направи рекомендации за деяние във връзка с разрешенията за приложимост на фенспирид, съдържащите медикаменти на територията на Европейски Съюз. След привършване на този обзор ЕМА ще даде спомагателна информация, както и обновена рекомендация за пациентите и медицинските експерти, показват от ИАЛ.

Данни за сигурност демонстрират, че медикаментите срещу кашлица, съдържащи фенспирид биха могли да причинят неочаквани съществени проблеми в сърдечния темп.

Докато способените управляващи преглеждат доказателствата за това, пациентите се поучават да спрат превантивно да одобряват такива медикаменти. Рискът за пациентите от проблеми в сърдечния темп е единствено до момента в който те одобряват тези медикаменти, прецизират от Агенцията.

Ако приемате лекарство за кашлица, съдържащо фенспирид, свържете се с Вашия доктор или фармацевт за съвет по отношение на замяната му с други лекарствени артикули, в случай че е належащо.Ако имате някакви терзания по отношение на Вашето лекарство, обсъдете ги с Вашия доктор или фармацевт, приканват от ИАЛ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР