Лекарства се изписват без да е необходимо - това констатират

...
Лекарства се изписват без да е необходимо - това констатират
Коментари Харесай

У нас няма аналитично звено за предписването на лекарствата

Лекарства се изписват без да е належащо - това установяват лекари и аптекари пред кореспондент на " Хоризонт ". Нито една здравна институция не събира данни за казуса. Липсва и прецизен разбор дали ненужно се харчи публичен запас за свърхизписване на лекарства. 
У нас няма аналитично звено за предписването на медикаментите, сподели пред " Хоризонт " доктор Галинка Павлова , заместник-председател на Българския лекарски съюз: Не зная да е правено сходно в България. Ние сме очевидци доста постоянно когато пациенти излизат от кабинетите на лекарите или от болница с предписания, изписани от двете страни, с по 7-8 медикаменти и то за положение, което не всеки път е доста тежко и доста съществено и налагащо толкоз доста лекарства за изписване. Следва и би трябвало да бъде изследвано за какво се получава този феномен.
Само незнаещите лекари биха изписали повече от нужните медикаменти, безапелационен беше ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц.Любомир Киров : Почти няма човек, който да е единствено с едно заболяване.
У нас има проучване на Клиниката по вътрешни заболявания в Александровска болница, като се открива, че имаме свръх-изписване на инхалаторни кортикостероиди, заяви пред " Хоризонт " проф.Даниела Петрова , шеф на Белодромното поделение на Александровска болница: Има свръх-изписване на някои лекарства, което от време на време има неприятни странични резултати и в допълнение хоспитализиране по отношение на тези нежелани лекарствени реакции.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР