Лекарства, изписани на пациенти, които всъщност не се нуждаят от

...
Лекарства, изписани на пациенти, които всъщност не се нуждаят от
Коментари Харесай

Кои са най-често използваните ненужни медицински тестове и лечения

Лекарства, изписани на пациенти, които в действителност не се нуждаят от тях. Назначени проучвания, които не разкриват казуса, или разкриват различен, фиктивен " проблем ". Процедури, при които има по-голям риск, в сравнение с изгода. Някои от най-шокиращите образци за медицински злоупотреби в Америка бяха разказани в ново изследване на откриватели от факултета по медицина към Университета на Мериленд (UM SOM), оповестено в Journal of the American Medical Association.

Изследването няма за цел да опозори лекарската специалност и да втълпи боязън у пациентите, а да направи опазването на здравето по-ефективно, да спести средства, неудобства и болки на пациентите, оповестява EurekAlert.

Да вземем да вземем за пример използването на стрес теста. Той включва вървене по бягаща пътека, до момента в който монитори записват сърдечната периодичност, сърдечния темп и кръвното налягане. Това е потребен тест за хора, които имат признаци на сърдечни болести като болежка в гърдите, когато са дейни или под стрес. Но няма изгода за хора, които се усещат добре.

Около 15% от случаите на използването на стрес теста демонстрират проблеми със сърцето, които в реалност не съществуват. Тези " заблуждаващи данни " може да доведат до ненужна паника и по-нататъшно проучвания, които постоянно включват инвазивна ангиограма. За осъществяване на това проучване лекаря би трябвало да вмъкне тънка тел и пластмасова тръба, наречена катетър, в кръвоносен съд в слабините и маневрирайки да стигне до сърцето. При ангиографията затрудненията не са необичайност.

Проучването е водено от доктор Даниел Морган, доцент по епидемиология и публично здраве и инфекциозни болести в UM SOM и началник на инфекциозна болница в Медицинския център Балтимор.

Той и сътрудниците му изследвали повече от 2200 публикации в разнообразни медицински списания и най-после извели 10-те най-често срещани практики, които вредят на пациентите.

Ето кои са те:

1. Трансзофагеална ехокардиография (Transesophageal Echocardiography — ТЕЕ)

TEE е инвазивен тест, който се употребява за диагностициране на сърдечни проблеми, които могат да доведат до инсулт. Въпреки че пробата има репутацията на сензитивен, скорошно изследване откри, че не дава по-добри резултати от по-прост тест. Тъй като това е инвазивна процедура, която изисква назначение и използване на успокоителни, тя има нараснали опасности за пациентите спрямо други други възможности.

2. Компютърна томография белодробна ангиография (Computed Tomography Pulmonary Angiography — CTPA)

Използването на този тест в отделенията за незабавна помощ се е нараснало доста през последните години. Методът разрешава откриването на тромб, запушващ белодробна артерия, в границите на пет минути, само че излага пациента на йонизиращо излъчване. Изследователите откриват, че пробата е използван прекомерно постоянно спрямо по-малко рискови проби. Прекалената приложимост на CTPA може да докара до закъснение, по-високи разноски и вреди на пациентите от ненужното излагане на радиация и контрастна багра.

3. Компютърна томография при пациенти с респираторни признаци

Компютърната томография, хай-тек технология за сканиране, се употребява все по-често при пациенти с респираторни признаци. Проучването откри, че се употребява и при пациенти, които нямат животозастрашаващи респираторни признаци. В тези случаи компютърната томография може да докара до подправени позитивни резултати. Той също носи опасности за пациентите, като ги излага на радиация, а сред 1,5 и 2% от всички ракови болести в Съединени американски щати се дължат на радиация от компютърна томография.

4. Ултрасонография на каротидните (сънните) артерии и стентиране

Новото изследване откри, че повече от 90% от каротидната ултрасонография при пациенти без признаци, които в последна сметка имат стентове или интервенция, се прави при несигурни или несъответствуващи показания. Това допуска, че доста от тези процедури може да са ненужни, като се има поради риска от стентиране или интервенция.

5. Агресивна терапия на рака на простатата

Изследване на хора, които са имали интервенция на рак на простатата, откакто са били диагностицирани посредством кръвен тест, откри, че смъртността, обвързвана с рака, е 1%, без разлика сред групите, които са били лекувани, и тези, които не са лекувани. Също по този начин ракът на простатата най-често се открива в зрелост, когато болестта се развива релативно постепенно. Пациентът може да почине по други аргументи, доста преди заболяването да се развие до късния си стадий. При това интензивното лекуване може да докара до еректилна дисфункция, висока тревога и други усложнения. Това демонстрира, че рисковете от лекуването може да надвишават изгодите при доста пациенти.

6. Допълнителният О2 не оказва помощ на пациентите с ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест) и сдържан дефицит на О2

Това изследване откри, че даването на в допълнение О2 на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест, които са имали единствено лек дефицит на О2, не усъвършенства качеството на живот или белодробната функционалност.

7. Няма изгода от интервенция на повреден менискусен хрущял на коляното

Това проучване откри, че интервенциите на повреден менискус не усъвършенства признаците. Консервативното лекуване и рехабилитацията са по-ефективна тактика — с по-малко опасности и по-ниски разноски, настояват откривателите.

8. Няма особена изгода от оралното хранене на приети в болница пациенти

Недохранването може да бъде обвързвано с по-лоши резултати за приетите в болница пациенти. Но това изследване откри, че използването на хранителна намеса на сериозно заболели пациенти в множеството случаи хранене през устата не трансформира нищо в общата смъртност или продължителността на престоя в болничното заведение. Изследователите заключават, че спомагателното орално хранене не би трябвало постоянно да се ползва, защото няма изгода за пациентите.

9. Стратегии за понижаване на злоупотребата с антибиотици

Почти половината от случаите на приложимост на антибиотици е несъответствуваща, подлага пациентите на риск от нежелани реакции на медикаменти и усилва общия риск от резистентни бактерии. Това изследване изследва няколко метода за понижаване на % на предписаните антибиотици от лекарите. Най-ефективният метод е да се покажат на лекарите същите показания с верни предписания. В тази група несъответствуващите предписания понижават от съвсем 20% на по-малко от 4%. В този подтекст партньорският напън може да бъде ефикасен.

10. Ненужно сканиране на сърцето

Модерното обрисуване на сърцето при пациенти с болки в гърдите се използва три пъти повече през последното десетилетие. На доста пациенти с невисок риск се предписват проучвания, които могат да доведат до ненужна хоспитализация и намеса. Съвместното взимане на решението за предприемане на процедурата ще понижи броя на тестванията при пациенти с нискорискова болежка в гърдите.

Източник: fakti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР