Лекарства да се продават чрез автомати, като те вече ще

...
Лекарства да се продават чрез автомати, като те вече ще
Коментари Харесай

Важна промяна в Закона за лекарствените продукти ще засегне много хора

Лекарства да се продават посредством автомати, като те към този момент ще могат да са ситуирани отвън територията на аптеката или дрогерията, плануват промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, качен за публично разискване. Целта е  да се усъвършенства достъпът на жителите до лекарствени артикули, изключително в обитаемоте места и региони, в които няма разкрита аптека.

Принципно търговията на дребно с лекарствени артикули се прави единствено в аптеки и дрогерии, като се изключи случаите, в които лекари и лекари по дентална медицина могат да съхраняват и да продават в избрани случаи лекарствени артикули.

С оферти план се основава още едно изключение от общото предписание, с което търговия на дребно с лекарствени артикули ще може да се прави и посредством автомати, които не са ситуирани на територията на аптеката или дрогерията, само че единствено в границите на съответната административна област, в която аптеката или дрогерията се намират, написа в претекстовете към законопроекта.

Сега в закона категорично е посочено, че автоматите могат да бъдат благосъстоятелност единствено на аптека или дрогерия. Затова за по-добър надзор във връзка с този тип продажба, е очакван регистрационен режим на автоматите. Органът, който ще е претрупан с тази процедура са Регионалните здравни инспекции, защото те в границите на своята подготвеност спомагат на ИАЛ при реализиране на дейностите по контрола върху лекарствените артикули.

Друга мярка, която се предлага да се вкара, е регламентирането на нова активност, която да може да се прави в аптеката, която е тип здравно заведение, написа Pariteni.bg. Предлага се да се включат и действия по промоция на здравето. Промяната цели даването на опция в аптеката като здравно заведение да се правят осведомителни акции, да вземем за пример, които целят запазване и подсилване здравето на жителите.

Следващите промени в закона касаят паралелния импорт на медикаменти. Според сегашната уредба в ЗЛПХМ, лекарствен артикул, позволен за приложимост в друга страна членка, може да се внася редом на територията на Република България, когато е идентичен или сходен на лекарствен артикул, позволен за приложимост у нас.

Еднакъв или сходен лекарствен артикул е този, който има идентичен първокласен и количествен състав във връзка с дейното вещество или субстанции, предлага се в една и съща лекарствена форма, предлага се в една и съща първична опаковка, с сходен графичен дизайн на опаковката. В момента не е написано по какъв начин се дефинира типът на лекарствените артикули, които са от успореден импорт. Тъй като това основава предпоставки за спорно пояснение и води до неизясненост, е належащо по категоричен метод да се уточни, че типът на лекарствените артикули от успореден импорт се дефинира в сходство с този на идентичния или сходен лекарствен артикул.

Предлагат се и промени, касаещи процесите по осъществяване на оценка на здравните технологии на лекарствени артикули и медицински произведения. Целта е българското законодателство да се синхронизира с европейското. С измененията Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули, ще се преименува на Национален съвет за контролиране и оценка на здравните технологии. Този административен орган, който е със статут на държавна комисия, ще бъде претрупан административно с процеса по осъществяването на оценка на здравните технологии както на лекарствени артикули, по този начин и на медицински произведения, се показва в плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР