Лекарите знаят повече от Google – с този съвет платформата

...
Лекарите знаят повече от Google – с този съвет платформата
Коментари Харесай

Как, защо и кога се ходи на лекар?

„ Лекарите знаят повече от Гугъл ” – с този съвет платформата за здравно и полово обучение се обръща към българските младежи с новата си акция „ Попитай, с цел да получиш помощ “. На уеб страницата на Loveguide учениците могат да намерят на експертите, от които най-често имат потребност. Това са гинеколози, уролози, кожни лекари и психолози. В началото платформата дава информация единствено за София, скоро базата данни с лекари ще бъде допълнена с имена от Пловдив, Стара Загора и Бургас, а в следствие и с лекари от цялата страна.

„ При многочислените ни срещи онлайн с възпитаници от цяла България и при ежедневните ни диалози с тях в обществените мрежи и нашите цифрови канали установихме, че ходенето на доктор е едно от най-големите терзания за децата. “ Разказват Николета Попкостадинова и Надя Здравкова от Loveguide, които за последните 4 години са били в над 50 учебни заведения и са правили часове по здравно обучение за над 5 хиляди деца. „ Момичетата се ужасяват, че би трябвало да вървят на постоянни гинекологични прегледи, момчетата имат безчет въпроси „ Нормално ли е да… “. Всеки ден ни пишат с молба за съвет за нещо, за което е нужна консултация със експерт, а те желаят просто отговор по интернет. И когато ние им кажем, че би трябвало да отидат на доктор, те питат – по какъв начин, къде, какъв брой коства, би трябвало ли да кажа на родителите си, боли ли и т.н “

Освен контактите на експерти уролози, гинеколози, кожни лекари и психолози, на страницата за младежите има и насоки за това в кои случаи при какъв доктор би трябвало да отидат, по какъв начин да си запишат час и какво да попитат, когато се обадят. За облекчение на децата Loveguide са създали и четири с актрисата Весела Бабинова, в които изясняват най-честите признаци и обстановки, в които е добре всеки младеж да потърси помощ от експерт.

„ Знаем, че това е работата на родителите и никога не желаеме да ги прескачаме, когато става дума за здравето на децата им. Затова съществена задача на акцията ни е да насърчим младежите да споделят със фамилията си или непосредствен възрастен, когато нещо ги тормози и желаят да отидат на доктор, “ допълват Надя и Николета от Loveguide. Опитът им обаче демонстрира, че в България към момента сходни проблеми се считат за „ срамни “ и всичко, което е обвързвано с половата им система и зрялост е неуместна тематика за децата и те се тормозят да кажат на родителите си, че имат проблем.

За LoveGuide:

Loveguide е здравно и полово обучение за деца сред 11 и 17 години. Подходът на Loveguide е да приказва почтено, другарски и на понятен език с младежите по всички тематики, свързани със съзряване, промени в пубертета, връзки, секс, безвреден секс, предотвратяване от зачеване и полово излъчени инфекции и доста други. Проектът започва през 2015 година и задачата му е да се преброи с отрицателните статистики, съгласно които България е на едно от първите места в света по полово излъчени заболявания и тийнейджърски бременности. Чрез своя YouTube канал Loveguide доближава всяка седмица до близо 40 хиляди девойки и момчета.-->

Loveguide е финалист в първото издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално-отговорна самодейност на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Фондация Reach for Change България. През 2017 година е разгласен е за Проект на годината от фондация " Лале " и взима премия " Новатори в образованието ". А през 2018 година печели премията „ Вдъхновение на годината “ в състезанието „ Човек на годината “ на Български хелзински комитет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР