Лекарите у нас не са професионално обучени да общуват с

...
Лекарите у нас не са професионално обучени да общуват с
Коментари Харесай

Д-р Ненков: Лекарите у нас не са професионално обучени да общуват с пациенти

Лекарите у нас не са професионално подготвени да поддържат връзка с пациенти. Добре е въпросното образование да стане част от лекарското обучение. Коментарът направи зам.-здравният министър доктор Мирослав Ненков в ефира на Дарик. Медикът добави, че последните случаи на потърпевши и умряли пациенти, на които не е оказана съответна здравна помощ, не са били артикул на публично недоволство от страна на фамилиите на тези хора.
 
Според Ненков, преди да бъдат сигнализирани медиите, би трябвало да се подаде тъжба до съответните институции. В умозаключение доктор Ненков изясни, че има концепция да се направи запис на протичащото се в незабавните отделения в България. Така обществото щяло по-лесно да се запознае с всекидневието на незабавните медици и с претенциите на някои пациенти.
 
Първата стъпка в такава обстановка е публична тъжба, тъй като това става малко дума против дума. Ние чуваме единствено едната страна, която е потърпевша и постоянно е по-силно прочувствено ангажираната. Много такива материали през годините минаха през медиите и по никой от тези сигнали не излязоха тежки и гадни резултати след инспекциите. Освен това има и нещо друго - два от тези случаи са доста остарели, от преди месеци. Някак си се получава по този начин, че има един взрив на случаите на върнати и необгрижени пациенти, а тези месеци за какво околните на потърпевшите хора са мълчали. Няма публична тъжба, няма и ангажиране на медиите. Бум, някак внезапно става по този начин. И още веднъж става този гнусен привкус, от който мен ме боли, че в действителност да ги убие Господ всички лекари. Ами, добре, да ги убие Господ всички лекари... И започваме да се лекуваме с магданоз . Защото тези трима потърпевши пациенти са доста малко спрямо хилядите избавени “, сподели зам.-министърът.
 
„ Във всяка една работеща система има неблагополучия . Включително и в добре написаната авиационна промишленост. И там има неблагополучия. Вярно е, че нашите доста болят, единствено че удовлетворени хора няма. Има единствено недоволни. Както споделя проф. Кацаров, никой в България не умира от болест, всеки умира от лекарска неточност. Това е нещо, което за мен, като доктор, а не като админ, е доста неприятно. Моите сътрудници работят в тази токсична среда. Моите сътрудници и аз не сме професионално подготвени да поддържаме връзка. Мен ми се желае това да стане част от лекарското обучение, тъй като агресивното държание на околните е артикул на техния боязън, а не персонално отношение към съответния човек “, добави доктор Мирослав Ненков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР