Лекарите ще могат да издават на пациентите за COVID-19. Това

...
Лекарите ще могат да издават на пациентите за COVID-19. Това
Коментари Харесай

Личните лекари ще издават направления за безплатен бърз COVID тест

Лекарите ще могат да издават на пациентите за COVID-19. Това става допустимо с подписването на анекс към Националния рамков контракт 2020-2022 за медицински действия сред Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), оповестиха от съюза.

Здравноосигурените хора ще могат да си слагат ваксина против COVID-19 при всеки общопрактикуващ доктор, а лечебните заведения, които със заповед на министъра разкриват имунизационни кабинети за имунизация против COVID-19, ще получават възнаграждение за тази активност, плануват още измененията. Анексът следва да бъде оповестен в Държавен вестник.

С него се дава опция на лечебните заведения да сключат контракт със здравната каса за такава конструкция на леглата, с каквато са работили по време на вълните на COVID-19, в границите на общия брой на леглата в лечебните заведения, не повече.

Мярката е в осъществяване на тактиката на Министерството на здравеопазването (МЗ) за привеждането в подготвеност на системата за посрещане на възможна вълна. Така от една страна се подсигурява лекуването на усложнените пациенти с COVID-19, а от друга - няма да се допусне закъснение и ограничение на лекуването на останалите болести.

Други промени

Предвижда се още увеличение на цените на клиничните пътеки за лекуване в интензивно поделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лева става 700 лева дневно за пациенти с ковид, а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лева дневно.

Сериозен растеж има и в цените на детските кардиохирургични пътеки. Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за търпимост при използване на упойка също са част от договореностите по анекса на националния рамков контракт.

С анекса ще влязат в действие и измененията в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширение на пакета от действия поети от НЗОК за деца, бременни дами и хора над 18-годишна възраст, както и за някои характерни групи като лица в риск от злокачествено новообразувание.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР