Лекарите от столичните ТЕЛК комисии заплашиха, че ще спрат работа,

...
Лекарите от столичните ТЕЛК комисии заплашиха, че ще спрат работа,
Коментари Харесай

Лекари от ТЕЛК се заканиха да спрат работа, отказват да работят под натиск

Лекарите от столичните ТЕЛК комисии заплашиха, че ще спрат работа, в случай че протестиращите майки разпънат палатката си пред здравното министерство през януари. Пред Дарик ръководителят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК в София доктор Боряна Холевич съобщи, че отхвърлят да работят под напън и не са съгласни с въвеждането на оценка на функционалността на хората с увреждания, която да бъде осъществявана от комисиите. Майките от самодейността "Системата ни убива " обаче няма да премислят решението си да разположат палатковия си лагер в центъра на София.
Исканата от протестиращите майки оценка на функционалността или на това какво човек може да прави, ще отнеме права на огромна част от хората с увреждания, за сметка на една дребна част от тях, твърди доктор Боряна Холевич, доктор в столична ТЕЛК комисия. Тя не е съгласна лекарите да вършат такава оценка.
"Медицинската експертиза би трябвало да дефинира и степента на увреждането и противопоказаните условия на труд, т.е. тези, които биха навредили в допълнение на лицето. Считаме че всички обществени придобивки се отпускат за отплата на това, което човек не може, а не на това, което човек може ", изясни Холевич.
От своя страна Вера Иванова от "Системата ни убива " попита - кой ще прави оценка на функционалността, в случай че не са лекарите? Тя отбрани настояването за въвеждане на тази оценка.
"Не е редно нашите деца на 16 години да са негодни за страната пенсионери. Това го няма на никое място в Европа и тези лекари би трябвало да проумеят, че нещата се трансформират. Аз не мога да приема, че моят наследник на 16 години е неспособен пенсионер. Има функционалност. Може да прави доста неща и с цел да е поданик, и с цел да е потребен за страната не може да му написа 100% неспособен ", съобщи Иванова.
Майките не одобряват заканите на лекарите от София и от други огромни градове, че стопират да издават телкови решения от януари, в случай че палатката на "Системата ни убива " бъде разпъната пред здравното министерство.
"Аз желая да им задам въпроса за какво не стопираха работа, когато се промени наредбата за здравна експертиза и съгласно техните думи над 100 хиляди са сега с нарушени права и без средства по ТЕЛК. Тогава къде бяха тези лекари, за какво не стопираха работа, за какво правят оценка сега хората и хората губят помощ и пари, а ще спрат когато ние опънем палатка, желаеме промяна и положително за всички хора с увреждания ", акцентира Иванова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР