Лекарите от Съдебна медицина са готови за протест. Те заплашват

...
Лекарите от Съдебна медицина са готови за протест. Те заплашват
Коментари Харесай

Съдебните лекари готови за протест, МВР не им плаща

Лекарите от „ Съдебна медицина ” са подготвени за митинг. Те заплашват да спрат да изготвят медицински експертизи. Пред Нова телевизия техни представители обявиха, че ще пристъпят към крайната мярка, защото Министерство на вътрешните работи е натрупало към тях задължения от стотици хиляди за към този момент свършена работа. Отсрочката, която дават, е два месеца, а идната стъпка ще е народен митинг.
Доц. Александър Апостолов е един от всички 70 лекари с приета компетентност „ Съдебна медицина ” в страната, дава образец Нова телевизия. Работното му време е 6 часа, само че остава до късните часове на деня съвсем всекидневно. Освен настоящата работа, той е покрит и с десетки медицински експертизи, свързани с разнообразни закононарушения, за които обаче клиниката му съвсем не получава възнаграждения. Ситуацията е същата и с неговите сътрудници в страната.
„ Получавам информация от другите сътрудници в страната за единични заплащания, за заплащания преди 6, 7, или повече месеца. Това е смущаващо, защото има и законови периоди в границите на два месеца. И това не се съблюдава ”, изясни той.
В отговор от Министерство на вътрешните работи обявиха, че заплащат, само че доколкото разрешава бюджетът. Заради големия размер на работа, неналичието на заплащане и дребния брой специалисти огромна част от делата в страната се бавят, признаха престъпни юристи.
„ Забавяния с години. Невъзможност да се намерят специалисти в избрани области или по-скоро нежеланието на избрани специалисти да работят, тъй като имат право да откажат. И доста елементарно си дават отказ ”, споделя юрист доктор Мария Петрова.
Междувременно стана ясно, че доходи въпреки всичко има, само че от друго перо на бюджета. В края на предходната година са отпуснати средства за възобновяване на отделенията по Съдебна медицина. С част от тях в „ Александровска болница ” към този момент са почнали ремонт.
С отпуснатите средства ще бъдат закупени високотехнологични апаратури. Те ще заменят сегашните, които в някои от отделенията са на 40, 50 години. Глътка въздух идва и от обстоятелството, че се планува сумата за осъществяване на аутопсия да се утрои – от 120, на 320 лв..
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР