Лекарите от пловдивска АГ болница премахнаха 13-сантиметров миомен възел с

...
Лекарите от пловдивска АГ болница премахнаха 13-сантиметров миомен възел с
Коментари Харесай

Пловдивски лекари спасиха 45-годишна майка на три деца с тумор

Лекарите от пловдивска АГ болница отстраниха 13-сантиметров миомен възел с лапароскопска интервенция. Пациентката е 45-годишна майка на три деца с израстък, за съществуването на който тя знае от 8 години. В началото на септември тя постъпва за обзор в болничното заведение за миомата, която съгласно нея е почнала да се разраства в последните няколко месеца. На външен тип пациентката е изглеждала като жена, която е в 3-ти месец на една бременност. По време на прегледа се открива съществуването на няколко миомни възела, най-големият от които на предна маточна стена с размер 130 мм. Жената е ориентирана за оперативно лекуване, а заради огромния размер на тумора се взима решение за хистеректомия – премахване и на матката, и на възлите. Яйчниците се резервират, защото по тях не са открити патологични обединения.

Екипът, управителен от доктор Здравко Минев, с асистенти доктор Магдален Матев и доктор Светлана Петкова, прави интервенцията в сряда /17-и октомври/ в продължение на 3 часа. Днес пациентката към този момент е раздвижена, усеща се добре и е подготвена да бъде изписана. Това е един от най-големите тумори, оперирани в АГ болничното заведение по минимално инванзивен метод, а не с коремна интервенция. По време на самия обзор се е наложило абдоминално премерване, което демонстрира миомен възел, достигащ до равнището на пъпа.

Това кара лекарите да изпитват подозрения дали хистеректомията ще може да се реализира по ендоскопски път. Решението за премахване по анемичен път се взима, защото лапароскопските интервенции се считат за най-хубавият способ с оглед здравето на пациентката и нейното възобновяване след оперативната интервенция. Те разрешават и по-прецизна работа и по-ефективно лекуване. При самите интервенции няма следоперативна болежка, а болничният престой и следоперативното възобновяване е сведено до най-малко.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР