Лекари твърдят, че в новия бюджет на НЗОК за 2023

...
Лекари твърдят, че в новия бюджет на НЗОК за 2023
Коментари Харесай

По-малко направления за пациентите - спор между лекари и НЗОК

Лекари настояват, че в новия бюджет на НЗОК за 2023 година са понижени средствата за издаване на посоки на пациентите.

Няма смяна в броя на нито на средствата, а разумно и на направленията - споделят от НЗОК за БНР.

От там припомнят на персоналните лекари, че всяка Районна здравна каса в страната може да издава спомагателни посоки при предпочитание на лекаря.

" На всеки три месеца персоналните лекари получават пари от Здравната каса, в границите на които да назначават проучвания, съвещания със експерти и високоспециализирани действия, да вземем за пример ехокардиография. От отпуснатите средства зависи колко такива действия могат да се назначат за тези три месеца, изясни доктор Виктория Чобанова от Сдружението на общопрактикуващите лекари. По думите ѝ парите за април, май и юни са понижени. Конкретно при нея - с 35% по-малък е бюджетът за проучвания, с 15% са понижени опциите за съвещания и със 70% - парите за високоспециализирани действия.

За понижение на парите алармира и доктор Станислава Крайселска - съгласно нея броят на медицинските посоки за ехокардиография е орязан с над 80.

От НЗОК са безапелационни, че тези средства за три месеца не са изменени като заложен разход спрямо първите три месеца. А парите са в бюджетната рамка за профилирана извънболнична помощ.

В проектобюджета за 2023 година са заложени с 10% повече средства за профилирана извънболнична помощ. За какви действия и в какви размери ще се разпредели този бюджет, ще се дефинира в новия рамков контракт сред Здравната каса и Лекарския съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР