Лекари, сестри и санитари ще получат пари за работа на

...
Лекари, сестри и санитари ще получат пари за работа на
Коментари Харесай

Лекари, сестри и санитари ще получат по 800, 550 и 120 лв. добавка за април

Лекари, сестри и санитари ще получат пари за работа на първа линия против Covid и за месец април, от началото на който бе анулирана изключителната епидемиологична конюнктура, само че те ще са в понижен размер по отношение на досегашните. За април Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е решил да се изплатят в допълнение за работа на първа линия 800 лв. бруто за доктор, 550 лв. за сестра и 120 лв. за санитар.

Досега единствено фрагментите, директно ангажирани с битката с Covid-19, получаваха по 1000 лева над заплатата и настрана на всички лекари, сестри и санитари в лечебните заведения се полагаха по 600, 360 и 120 лв. над заплатите поради работата в усложнена конюнктура. С анулацията на изключителната конюнктура от 1 април изплащането на вторите добавки от 600, 360 и 120 лв. отпадна, а за парите за работа на първа линия беше дадена опция да продължат да се заплащат до 3 месеца след края на изключителната епидемиологична конюнктура.

Трайният растеж на приходите остава неразбираем

Управляващите се ангажираха да създадат преход към трайно нарастване на заплатите на медиците след края на изключителната конюнктура, като това би трябвало да се случи с груповия трудов контракт (КТД) в бранша (повече за него вижте ) и новия Национален рамков контракт, по който, обаче към момента текат полемики. Затова не е ясно какво действително нарастване на приходите в бранша ще бъде реализирано. По принцип в КТД е заложена минимална стартова заплата от 2000 лева за доктор, 1500 лева за сестра и 910 лева за санитар по отношение на 1100-1200 лв. за доктор в този момент, 950 лева за сестра и минимална заплата за санитар.

Някои лечебни заведения към този момент оповестиха, че новите минимални заплати в КТД са непостижими. Увеличението на заплатите би трябвало да пристигна от покачване в цените на клиничните пътеки, като Лекарският съюз и НЗОК са договорили приблизително 25% растеж в цените на пътеките и част от това нарастване наложително би трябвало да отиде за заплати.

Според болнични шефове, обаче, то няма да е задоволително за достигането на толкоз огромен растеж във възнагражденията. Практиката до момента демонстрира, че единствено целево отпуснатите средства от страната доближават непосредствено и в цялостен размер до приходите на медиците, до момента в който парите от растеж в цените на пътеките повлияват доста по-слабо възнагражденията. Причината е, че с парите от пътеки лечебните заведения би трябвало да посрещнат и възходящите цени на газ, ток и консумативи.

Средствата за априлските добавки са от налични средства от трансфер, който Министерството на здравеопазването превежда целево към НЗОК за бонусите на медиците.

Напрежение

По тематиката за възнагражденията в бранша има напрежение измежду някои работещи, като от и заплашиха, че приготвят палатков лагер след Великденските празници и народен митинг на 12 май, в случай че до тогава не получат гаранции, че по-високите заплати, залегнали в КТД, ще бъдат отразени във фишовете на работещите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР