Лекари отчитат бум на инфекциозните заболявания. В момента се разпространяват

...
Лекари отчитат бум на инфекциозните заболявания. В момента се разпространяват
Коментари Харесай

Коктейл от вируси при децата: При кои инфекции има бум?


Лекари регистрират взрив на инфекциозните болести. В момента се популяризират редица вируси и бактерии, като уязвими са най-малките, изясняват медиците.

Освен сезонните инфекции, продължава да циркулира и. Има и случаи на ковид, въпреки и в по-слаба степен. Отчита се и стремителен растеж на варицела и скарлатина.

В Клиниката по педиатрия на болница " Александровска " са заети половината детски кревати. Пациенти има и пред кабинетите на персоналните лекари.

Медиците регистрират, че заболели деца има, само че упованията са с настъпването на пролетта случаите на респираторните инфекции да намалеят.

Вече седмица 3-годишният Филип се лекува в болница. Постъпва с пневмония по рекомендация на персоналния доктор.

Той е постъпил с висока температура 39,9 градуса повече от четири дни, без други признаци.

Деца с сходни признаци постъпват в " Александровска " всеки ден, споделя доктор Ивайло Николов.

“Най-често идват деца с недоволства от страна на горните дихателна пътища и температура. Всички недоволства, които ги имаше в зимния сезон, само че в по-ниска периодичност. Очакванията ми е, че честотата на острите респираторни болести фрапантно ще намалеят. За сметка на хроничните болести, които се обострят, като бронхиална астма ”, добави той.

Тези инфекции са естествени за сезона, споделят от Центъра по заразни и паразитни заболявания. Най-голям по отношение на предходната година е скокът при скарлатината и варицелата.

“Можем да го свържем с COVID-пандемията и с отслабването на имунитета на децата. На фона на този отслабен имунитет се развиват болести и като скарлатина, и варицела. От друга страна са и ограниченията, които не се съблюдават, а биха могли. Поне в детските градини - по-често разчистване на повърхностите и проветряване ”, сподели Ива Христова.

Тя предлага при признаци, родителите да изследват детето си, с цел да се дефинира точното лекуване. Родителите поучават за зоркост.

“Да не подценяват нито един признак. Макар че споделят, че има вируси, при които за 2-3 дни спада сама температурата. Дори при най-безобидния признак си пускат проучвания, да вървят на доктор ”, сподели Калина Митрева.

Очакванията са със стоплянето разпространяващите се в този момент инфекции да правят отстъпка място на летните вируси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР