Лекари от цяла Испания започнаха днес обща стачка в разгара

...
Лекари от цяла Испания започнаха днес обща стачка в разгара
Коментари Харесай

Испанските лекари започнаха стачка в разгара на пандемията. Германия се готви за 20 000 нови случая на денонощие

Лекари от цяла Испания започнаха през днешния ден обща стачка в разгара на втората вълна на пандемията от ковид. Очаква се протестни дейности да има всеки финален вторник от месеца, до момента в който управляващите не реагират на настояванията им, съобщи ТАСС.
Това е първата от 25 години стачка в бранша на национално ниво. Организатор е Държавната конфедерация на медицинските профсъюзи, прецизира Българска телеграфна агенция. Конфедерацията разгласи, че решението е провокирано от актуалната обстановка, с която експертите в опазването на здравето са сблъскват поради незадоволителното финансиране и съществени пропуски в планирането и ръководството. Те се отразяват отрицателно на жизнеспособността на националната система за опазване на здравето, подкопават качеството на здравната помощ и са влошили изискванията на работа и професионалната подготовка на лекарите.
От конфедерацията желаят възстановяване на изискванията на труд и акцентират цялостната липса на разговор сред органите на опазването на здравето и организациите, сплотяващи експертите в сектора. Според профсъюзите, пандемията в допълнение е влошила ситуацията.
Медиците се оповестиха и против декрет, утвърден преди към месец от управляващите в изискванията на разпространяване на ковид. Според конфедерацията, в отговор на втората вълна от пандемията, единственото решение, което страната предлага, е наемане на медицински сестри, които да правят работата на лекарите, и експресно признание на дипломите на експерти, получени в страни отвън Европейски Съюз.
Решенията на управляващите водят до съдбовно утежняване на качеството на здравното обслужване, показват от синдикатите. По данни на в. " Мундо ", стачката се поддържа от повече от 150 000 лекари. Въпреки огромния митинг, управляващите вкараха наложително за осъществяване минимално ниво от медицински услуги. Асоциацията на медиците от Мадрид посочи, че одобрените от районното държавно управление минимални услуги са близки до 100 % на услугите и на процедура не им дава право на стачка.
От началото на разпространяването на ковид в Испания са регистрирани близо 1,1 милиона инфектирани, над 35 000 пациенти са умряли. На 25 октомври испанското държавно управление вкара в страната режим на нараснала подготвеност, чието деяние се чака да продължи до май следващата година.

За тежка ескалация на болестта се приготвя Германия. Новите случаи на заразяване с ковид в страната евентуално ще доближат в края на седмица 20 000 дневно, заяви немският министър на стопанската система Петер Алтмайер, представен от Ройтерс.
" Имаме експоненциален напредък ", сподели Алтмайер, включвайки се онлайн в германско-френска икономическа конференция. " В Германия броят на новите случаи на заразяване пораства със 70-75 % в съпоставяне със седмица по-рано ", разясни той. Прогнозата му сочи, че повишаването на случаите на ковид в Германия става по-бързо от предстоящото. В края на септември канцлерът Ангела Меркел съобщи, че до Коледа може да има по 19 200 случая дневно. Днес броят на доказаните случаи е 11 409, написа Българска телеграфна агенция.
Утре Меркел и министър председателите на 16-те провинции на Германия ще се срещнат, с цел да вземат решение за спомагателни ограничаващи ограничения за закъснение на втората вълна на пандемията. Всекидневникът " Билд " заяви, че канцлерът възнамерява да бъде наложена нова карантина, единствено че този път в по-лек вид. Сега главният фокус на рестриктивните мерки ще бъде върху затварянето на питейните заведения и заведенията за хранене.
Алтмайер съобщи, че растящият брой на заразяванията в цяла Европа и съответните ограничавания върху ежедневния живот ще затруднят възобновяване на икономическия напредък и то няма да стане по този начин бързо, както се очакваше. Той обаче не счита, че веригите на доставки ще бъдат нарушени, както стана при първата вълна на вируса напролет.
Германското държавно управление чака най-голямата европейска стопанска система тази година да се свие с 5,5 %, съобщи през вчерашния ден източник на Ройтерс. Това е малко по-оптимистична оценка спрямо упования преди този момент спад от 5,8 на 100 на брутния вътрешен артикул.
От през днешния ден втори окръг в Германия де факто е под карантина, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на ДПА. Става дума за баварския окръг Роттал-Ин, намиращ се на границата с Австрия. Роттал-Ин последва Берхтесгаден, различен баварски окръг в югоизточния завършек на Германия, който предходната седмица вкара сходни ограничения. Училищата и детските градини ще бъдат затворени, анулират се всеобщите прояви, издадена е и рекомендация да не се излиза от къщи без уважителна причина. За последните седем дни Роттал-Ин е отчел над 200 заразявания на 100 000 души. В Германия условието е ограничения да се постановат, щом инфекциите надвишават 50 на 100 000 поданици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР