Лекари от различни медицински специалности се обединяват да работят за

...
Лекари от различни медицински специалности се обединяват да работят за
Коментари Харесай

Лекари се обединяват в борбата за по-чист въздух у нас

Лекари от разнообразни медицински специалности се сплотяват да работят за предварителна защита на здравето посредством възстановяване на качеството на въздуха в България. Това разгласи през днешния ден на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция във Видин доктор Александър Симидчиев, ръководител на съдружие „ Въздух и здраве “.

Той и представителят на сдружението в дунавския град - пулмологът доктор Иво Илиев, бяха модератори на полемика на тематика „ Въздух и здраве - общество под заплаха ". В полемиката участваха лекари, представители на управленията на медицински заведения и центрове, на общините от Видинска област, лекари, еколози и публицисти.

Д-р Симидчиев сподели по време на презентацията си, че праховите частици са главен индикатор за качеството на въздуха, защото са най-често срещнатият му замърсител, който краткосрочно и дълготрайно въздейства върху здравето ни. Те са, добави доктор Симидчиев, примес от твърди частици и капчици с друга величина. Основен източник на замърсяване са излъчвания от изгарянето на гориво от транспортните средства с мотори с вътрешно горене, изгарянето при производството на топлота и електрическа сила (битово отопление с твърдо гориво и електроцентрали на въглища), изгарянето на боклуци, добави модераторът.

Участниците в полемиката се сплотиха към концепцията за това жителите, лекарите, обществеността да изискват национална политика, ориентирана към понижаване на нездравословните излъчвания. Подобни прилагани политики в европейските страни, сподели Симидчиев, потвърдено са довели до възстановяване здравето. Затова и е належащо провеждането на необятен публичен спор за чист въздух и възстановяване на публичното здраве и качеството на живот, добави Симидчиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР