Лекари от Пловдив спасиха 70-годишна жена от Куклен, която била

...
Лекари от Пловдив спасиха 70-годишна жена от Куклен, която била
Коментари Харесай

Над 200 пчели нажилиха баба, спасиха я

Лекари от Пловдив избавиха 70-годишна жена от Куклен, която била нажилена от над 200 пчели. Пенсионерката била призната в Клиниката по токсикология в УМБАЛ „ Св. Георги” в тежко положение с остро натравяне с пчелна отрова. Вследствие на подхванатото лекуване, положението на пациентката било нормализирано, оповестиха от клиниката, написа в. "Монитор ".

Жената била опитна и се занимавала с развъждане на пчели от години. Затова е необичайно по какъв начин внезапно насекомите са станали толкоз нападателни, че да я нажилят над 200 пъти. Според една от версиите тя може да е била ужилена от нападателни африкански пчели.

Председателят на пчеларското сдружение „ Акация 1899” инж. Любомир Герев обаче отхвърля изрично тази версия.

„ Хипотезите са няколко. Вероятно фамилията, за което тя се грижи, може да е станало тартовка. Това става тогава, когато майката умира по някаква причина, а фамилията не може да си сътвори нова пчелна майка и това води до стрес в кошера. Пчелите работнички стават анатомични тартовки и стартират да снасят яйца. От тях обаче не се раждат работнички и пчелното семейство е обречено на загиване. Такива пчели са извънредно агресивни”, изяснява инж. Герев.

Друга догадка е в случай че агресивното пчелно семейство е било нападнато от други пчели. В този интервал от годината пчелите постоянно се крадат, с цел да си добавят запасите за зимата, напомнят пчеларите.

„ Третата възможност е, в случай че пчелата майка се е оплодила с търтей и по тази причина потомството е станало агресивно”, споделя ръководителят на пчеларското сдружение. По думите му умел пчелар незабавно би различил по кое време кошерът е изгубил майката.

„ Когато отвориш кошера, в случай че пчелата майка е починала, тартовките подвигат коремчетата си и издават един печален тон, все едно плачат, че нямат майка. Опитните пчелари знаят, че преди да отидат до пчелите не би трябвало да са консумирали чесън, лук или да имат мощен парфюм. Човек, когато отиде до пчелите, би трябвало да е доста чист”, разяснява още инж. Герев.

Нажилената от над 200 пчели кукленка ще бъде изписана от клиниката до дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР