Лекари от общинските болници в страната излизат на протест. За

...
Лекари от общинските болници в страната излизат на протест. За
Коментари Харесай

Протест на лекари от общинските болници в страната

Лекари от общинските лечебни заведения в страната излизат на митинг. За един час през днешния ден - от 12 до 13 часа, те ще спрат работа в символ на неодобрение от неналичието, съгласно тях, на съответни ограничения за избавяне на общинското опазване на здравето.

В края на 2017-а година проблемите на общинските лечебни заведения бяха разисквани на Националния съвет за тристранно съдействие. Още тогава ръководителят на сдружението доктор Неделчо Тотев съобщи пред " Хоризонт “:
Наистина е пристигнало време разделно. Голяма част от лечебните заведения, които са общинска благосъстоятелност, са изпаднали към този момент в една неплатежоспособност, по тази причина всички наши последни изяви бяха ориентирани към това да подчертаваме върху този проблем.

Неизплатените отговорности на 31 лечебни заведения, които са членове на сдружението, към края на предходната година, са 24 милиона лв. – 12 милиона от тях са просрочени. Според заместник-министъра на опазването на здравето доктор Бойко Пенков общите отговорности на общинските лечебни заведения са 100 милиона лв., като от тях 46 милиона лв. са просрочени, а единствено отговорностите за осигуровки са към 7 милиона лв.. Най-съществената причина за тежкото финансово положение е, че лечебните отговорности работят по цени на клинични пътеки от 2006-а година, като през това време минималната работна заплата скача от 180 на 510 лв., а в допълнение има и смяна в цените на консумативите, медикаментите и  услугите. От сдружението упорстват за целева помощ от страната от 30 милиона лв., както и за заплащане на надлимитната активност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР