Лекари от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново проведоха

...
Лекари от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново проведоха
Коментари Харесай

Лекари и студенти дискутираха за донорството

Лекари от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново организираха полемика със студенти от ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” за изгодите от донорството. Гости на висшето образователно заведение бяха доктор Сибила Маринова-началник на ОАРИЛ и доктор Ваня Лъчезарова. Лекарките са координатори по донорство в регионалната болница в остарялата столица.

Събитието бе част от огромната осведомителна акция, която доктор Маринова и доктор Лъчезарова организират към този момент втора година в интерес на донорството на органи и тъкани. Двете лекарки обиколиха десетки учебни заведения от 2016 година до в този момент като за първи път влязоха във великотърновския ВУЗ.

“Това бе първата по рода си среща пред студенти и преподаватели от ВТУ. Разяснихме законовите, морални, етични и медицински аспекти на донорството, настъпването на мозъчна гибел и трансплантациите. На всички срещи младежите ни питат по какъв начин могат да заявяват, че желаят да са донори, в случай че вероятно нещо се случи с тях. Обясняваме, че съгласно българското законодателство, това няма по какъв начин да стане”, показа доктор Сибила Маринова.

Реаниматорките одобряват донорството за персонална идея, тъй като то избавя човешки животи.
„ Когато за някого няма никаква вяра, той може да подари тази вяра на някой различен ”, твърди доктор Сибила Маринова.

„ Да убедиш някого да подари органите на собствен непосредствен е най-тежкият миг в работата “, акцентира доктор Ваня Лъчезарова.

За две години и половина доктор Маринова и доктор Лъчезарова имат десетки срещи с учениците от горните класове във всички търновски учебни заведения, с техните учители, както и с преподаватели и възпитаници в Горна Оряховица. Благодарение на труда и постоянството им в осъществяването на тази акция Областната болница във Велико Търново стана донорска база № 1 в страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР