Лекари от клинична болница в бразилския град Порту Алегре разказаха

...
Лекари от клинична болница в бразилския град Порту Алегре разказаха
Коментари Харесай

Короновирус: Учени за пръв път описаха случай на заразяване с варианта Ламбда

Лекари от клинична болница в бразилския град Порту Алегре описаха за характерностите на новия " Ламбда " вариант на ковид. Изследването е оповестено на портала за предварителни изявления medRxiv и към момента не е минало през реценция, оповестява " Новости ".

Новият вид на SARS-CoV-2 (официалното изписване на новия коронавирус) за първи път беше разпознат в Перу през август 2020 година, а скоро беше открит в още 26 страни, в това число Европа и Съединени американски щати. Първият случай на заразяване с този вариант в Бразилия обаче е регистриран едвам през февруари в щата Сао Пауло. По-късно той се популяризира и в други райони на страната.

За първи път лекарите разгледаха в детайли случай на заразяване с ламбда варианта в щата Рио Гранде ду Сул в южната част на Бразилия. Пациентът е бил млад мъж, у който при завръщането му от Аржентина са се появили признаци на респираторно заболяване. Два дни по-късно той е признат в локална болница, където резултатите от PCR теста са удостоверили заразяване с ковид.

Авторите на работата са провели геномно секвениране на тестът и са открили, че за разновидността С.37 (ламбда) е присъща делеция на Δ3675-3677 в гена ORF1a (една от частите на генома на SARS-CoV-2, от който стартира цялата вирусна интензивност в клетката).

Както се оказало, тази делеция води до загуба на три аминокиселини, а самият ген кодира шип протеина на вируса. Аналогична специфичност е била открита в алфа варианта (британския), бета (Южна Африка), гама (бразилски). В допълнение към 19 промени в генома, открити в други разновидности на ковид, ламбда съдържа още една нова делеция - Δ246-252 - и голям брой несинонимни разновидности в гена, който кодира S-протеина. В същото време един от тях (F490S) преди е бил обвързван с понижена сензитивност към антитела.

Засега учените нямат доказателства, че новият вариант предизвика по-тежък ход на COVID-19 или отслабва резултата на имунизациите. Въпреки това Световната здравна организация може да включи C.37 в листата на " притеснителните " заради разпространяването му в южноамериканските страни, заключиха специалисти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР