Лекари от Германия и Италия успяха да спасят живота на

...
Лекари от Германия и Италия успяха да спасят живота на
Коментари Харесай

Заместиха 80% от кожата на дете с трансгенна, за да спасят живота му

Лекари от Германия и Италия съумяха да спасят живота на момче с епидермолиза, генетично заболяване, което нарушава целостта на кожата. Те заместиха 80% от засегнатата кожа с трансгенна, отгледана от личните му стволови кафези.

Статията с описанието на лекуването е оповестена в списание Nature.

Момчето страда от булозна епидермолиза, при която и най-малкото допиране до кожата предизвиква мехури или увреждане, поради което пациентите с това заболяване да се назовават ​​ " пеперудени деца ". За такива пациенти рискови са доста инфекции, от които повредената кожа не може да отбрани. С помощта на генетичен разбор учените откриват разновидността в гените на момчето, виновни за синтеза на протеините, нужни за поддържане на целостта на външния пласт на кожата.

Авторите на проучването създават способ, сходен на съществуващите способи за лекуване на тежки изгаряния. В случая на изгаряне на пациента се трансплантират части здрава кожа, отгледани от личните му кафези. Преди това учените съумяват да поправят разновидността в клетките, предопределени за трансплантацията. Методът е тестван на двама пациенти, резултатите са оповестени през 2006 година Случаят на момчето от Германия е друг от предходните проби поради тежестта на болестта.

Лекарите взеха пример незасегната кожа от пациента и отглеждат от нея епидермална тъкан, който включва и стволови кафези. След това заразяват с ретровирус със здрави копия на мутиралия ген, лекарите съумяват да отгледат пластове кожа с повърхност от 50 до 150 cm2, които се трансплантират на пациента.

Месец след интервенцията в трансплантираната кожа стартира развой на регенериране на кожата и в идващите две години в трансплантираните тъкани не се появяват увреждания. Също по този начин не се потвърдиха и страховете, че въздействието върху генома с ретровирус може да провокира рак.

Авторите на изследването считат, че сходна терапия може да помогне на хиляди пациенти с булозна епидермолиза на всички места по света, макар че не всички форми на това заболяване могат да бъдат лекувани. Предложеният способ за жалост е неефикасен за възобновяване на вътрешните пластове на кожата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР