Лекари от Бостън обявиха в четвъртък, че са трансплантирали генетично

...
Лекари от Бостън обявиха в четвъртък, че са трансплантирали генетично
Коментари Харесай

Американски хирурзи трансплантираха свински бъбрек на пациент

Лекари от Бостън оповестиха в четвъртък, че са трансплантирали генетично модифициран свински бъбрек на 62-годишен пациент, съобщи АП и Българска телеграфна агенция. 

Централна болница „ Масачузетс “ заяви, че това е първата такава трансплантация на жив човек. Преди това свински бъбреци са били краткотрайно трансплантирани на донори в мозъчна гибел. Също по този начин двама мъже до момента са получили сърдечни трансплантации от свине, макар че и двамата са умряли в границите на няколко месеца.

Трансплантацията е осъществена на 16 март. Пациентът, Ричард „ Рик “ Слейман от Уеймът, Масачузетс, се възвръща добре и се чака скоро да бъде изписан, оповестиха лекарите.

Съобщението бележи най-новото развиване в региона на ксенотрансплантацията - термин, с който се отбелязват опитите за лекуване на хора с кафези, тъкани или органи от животни. В продължение на десетилетия това не се получаваше - човешката имунна система незабавно унищожаваше непознатите скотски тъкани. По-новите опити включват свине, които са модифицирани по този начин, че органите им да наподобяват повече на човешките.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР