Лекари от болница Чирков“ ще дежурят в засегнатите села България ще

...
Лекари от болница Чирков“ ще дежурят в засегнатите села
България ще
Коментари Харесай

Карлово ще поиска европейска помощ за справяне с щетите от н...

Лекари от болница „ Чирков “ ще дежурят в засегнатите села

България ще изиска средства от Европа по механизма за гражданска отбрана при бедствия и повреди, с цел да се възстановят вредите след потопа в общините Карлово, Калояново и Марица, стана ясно след държавното съвещание през днешния ден. Тази помощ обаче още не е поискана и не се знае по кое време ще бъде поискана, сподели вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Все още не е явен и размерът на вредите, нито какъв брой пари ще отпусне страната, само че запас има, като единствено в комисията по бедствия и повреди са налични 35 млн. лева, изясни Демерджиев, оповестиха от пресцентъра на община Карлово.

Помощите ще се отпускат поетапно, откакто се изчислят вредите. В момента в карловските села Каравелово, Богдан и Слатина общината раздава хранителни пакети, обезпечени от дарения. Предстои в бедстващите селища да бъдат закарани и минерална вода и консервирани храни от държавния запас. Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи пък ще обезпечат жилищни контейнери за хората, чиито жилища са най-пострадали. Освен това страната ще отпусне и строителни материали за корекция на къщите.

В съвещанието на кабинета взеха присъединяване и кметовете на засегнатите общини. Пострадали са и 3 детски градини, само че децата ще бъдат преместени в други за началото на годината, увери кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов.

От наводнението изцяло разрушени са шест жилища, необитаеми са 50

Д-р Кабаиванов показа пред държавното управление отчет след първичния оглед на вредите от естественото злополучие. Според него, в резултат на пороите в селата Каравелово, Богдан и Слатина, изцяло разрушени са 6 жилища, отчасти разрушени са 84 жилища, необитаеми са 50 жилища, наводнените къщи са 342. Най-пострадала обаче е общинската пътна инфраструктура. Общата повърхност на унищожените от бедствието улици и пътища е 183 645 кв. м. Разрушени са и 21 моста в и сред обитаемоте места. Пострадали са и читалищата в селата Богдан и Каравелово. Община Карлово ще изготви и съобщи на държавното управление лист с пътища и мостове, които най-спешно би трябвало да се възстановят, като страната ще помогне финансово и с специалисти.

Сред незабавните ограничения, които доктор Кабаиванов е предложил на държавното управление са обезпечаване на 24 химически тоалетни в засегнатите обитаеми места, създаване на 7 моста в и сред селата, обезпечаване на  трошено-каменна настилка за спешни поправки на пътната мрежа  по към 1000 куб. м. на депа до с. Слатина, с. Каравелово и с. Богдан. В момента тече уточняване на местата, където ще бъдат ситуирани химическите тоалетни.

В отговор на молба от община Карлово, управлението на УМБАЛ „ Проф. Александър Чирков “ – София, ще изпрати два мобилни екипа с лекари, които да дежурят в идващите дни в селата Богдан и Каравелово. Екипите ще правят профилактични прегледи, само че ще реагират и на незабавни случаи.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР