Лекари от АГ болницата „Проф. д-р Димитър Стаматов" във Варна

...
Лекари от АГ болницата „Проф. д-р Димитър Стаматов" във Варна
Коментари Харесай

Спасиха живота на родилка във Варна след сериозни усложнения

Лекари от АГ болничното заведение „ Проф. доктор Димитър Стаматов " във Варна избавиха живота на жена след тежко затруднение по време на раждане.

21-годишната пациентка постъпва в болничното заведение на 21 октомври по неотложност. Тя е бременна в 31 г.с. По време на прегледа се установяват извънредно високи стойности на артериалното кръвно налягане. Заради бързата реакция на доктор Евгения Георгиева и вярно поставената диагноза - прееклампсия, пациентката се приготвя за незабавно оперативно родоразрешение.

"В хода на подготовката за интервенция тя оповестява за мощно понижено зрение, съвсем до слепота и настъпило кървене (абрупцио на плацентата). В акушерството, прееклампсията е затруднение на бременността и клинично се демонстрира с хипертония и протеинурия с или без съществуване на патологични отоци, високо рисково положение, което заплашва живота на майката и детето. Ако не се откри в точния момент, може да аргументи кома или гибел на майката и плода – преди, по време или след раждане. Това е безспорна индикация за оперативно раждане (Цезарово сечение) ", обясниха от лечебното заведение.

Лекарите подхващат незабавно оперативно родоразрешение по витални индикации за майката и плода. Състоянието на пациентката е било придружено от съществено кръвотечение по време на секциото, вследствие на отлепването на плацентата. Стига се до положение на ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулопатия), което е една от най-опасните компликации в акушерството, съпроводена от нарушавания на кръвосъсирването и микроциркулацията с следваща полиорганна непълнота.

ДИК синдромът протича в три етапи и изисква предприемане на животоспасяващи сложни дейности от страна на медицинските екипи. Предприетите своевременни реанимационни дейности на екипа от акушер-гинеколози доктор Евгения Георгиева и доктор Боян Георгиев и анестезиолога доктор Али Селиман, стабилизират положението на пациентката.

След интервенцията са осъществени консултативни прегледи с офталмолог от СБОБАЛ – Варна. Поради бързата и съответна здравна интервенция зрението на пациентката е избавено.

Добрата вест е, че пациентката е изписана в положително общо положение.

Сн. АГ болничното заведение „ Проф. доктор Димитър Стаматов " - Варна

Поради преждевременното раждане новороденото продължава да се лекува в Неонатологично поделение, като положението му е устойчиво и скоро ще бъде изписано.

Ръководството на АГ Болница благодари на сътрудниците от СБОБАЛ – Варна (Очна болница) и УМБАЛ „ Св. Марина “ за съдействието и на всички акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози за професионализма, отдадеността и човечността към нашите пациенти!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР