Лекари, медицински сестри, рехабилитатори и социални работници посещават хора в

...
Лекари, медицински сестри, рехабилитатори и социални работници посещават хора в
Коментари Харесай

В помощ: Медицински специалисти посещават хора в нужда с пари от европрограма

Лекари, медицински сестри, рехабилитатори и обществени служащи посещават хора в потребност в домовете им. И се грижат за тях по часово. Услугата се финансира по европрограма с бюджет от съвсем 32 милиона лв.. В нея са се присъединили 157 общини.

Снимка: bTV
Около 13 хиляди души употребяват услугите. Това са възрастни хора, които не могат да се самообслужват и хора с увреждания и техните фамилии.

Те получават интегрирано здравни и обществени грижи. 81-годишният Димитър от Дупница е измежду хората, в чийто дом идват другите експерти по програмата. Заради заболяване мъжът е мъчно преносим.

Снимка: bTV
" По-рано никой не те обикаля, а в този момент те обикаля санитар, обикаля те рехабилитатор, доктор. Можеш да споделиш какво чувстваш и от какво имаш потребност ", споделя Димитър Ушатов, на 81 година

В дома може да се мери кръвно, да се сложи инжекция, да се смени превръзка след интервенция.

Снимка: bTV

При потребност хората получават и рехабилитация и психическа поддръжка. Могат да бъдат съпроводени до институция или да им се помогне с семейството.

" Някой път съм подтисната, някой път съм задоволена, откакто има позитивен резултат. Виждаш ги, че те се усещат добре, усещат се спокойни, че могат да разчитат на някой ", споделя Катя Георгиева, здравна сестра.

Специалистите обикалят домовете по график. Хората в потребност имат право услугите им до 2 часа дневно.

В Дупница могат да посещават и АРТ терапия в особено построен център. Доктор Паризов е психиатър в локалната болница. Но се грижи за хората и по програмата, по която е ангажиран 20 часа на месец.

Снимка: bTV
" Те имат потребност от поддръжка, имат потребност от грижа. И тази стратегия ще им даде опция да преоткрият нас като грижовни лекари ", изясни доктор Александър Паризов, психиатър.

Европроектите на общините са до края на 2020-а. Но се чака дейностите по тях да продължат и по-късно.
Кампания „ Живот за Иво ”: Да създадем Коледата на едно момче вълшебна Младият създател събира средства за лекуването си
" За нас е значимо да забележим какви са изводите от тези планове, тъй като в доста по-голяма степен желаеме да финансираме подобен вид действия в идващия програмен интервал ", съобщи Зорница Русинова, зам.-министър на труда и соц. политика.

Следващият програмен интервал стартира 2021-а и евробюджетът за него за такива услуги ще бъде по-голям.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР