Лекари, медицински сестри и граждани отново протестираха днес във Враца

...
Лекари, медицински сестри и граждани отново протестираха днес във Враца
Коментари Харесай

Във Враца отново протестираха в защита на болницата си

Лекари, медицински сестри и жители още веднъж стачкуваха през днешния ден във Враца в отбрана на болничното заведение си. Въпреки поройния дъжд петдесетина души заградиха бул. “2 юни ” и стопираха придвижването, като задачата бе да се покаже сериозността на тяхната позиция, съобщи Дарик радио. Протестите в болничното заведение започнаха поради тежкото й финансово положение, а поради неплатените заплати медиците заплашиха всеобщо да подадат оставки.
Преди два дни здравният министър Николай Петров сподели, че министерството изготвя отчет за нарушаванията в регионалната болница във Враца, който ще бъде даден на прокуратурата. Държавата прави всичко допустимо за спасяването на регионалната болница във Враца, увери той на постоянното съвещание на здравната комисия. „ Ще им преведем предплатено дотацията, която ние имаме право да плащаме - за неотложност и раздалеченост. Това не са доста пари обаче. Ние нямаме законовото право да дадем под каквато и да е форма други средства ", добави министърът.
Според доктор Емил Младенов, ръководител на синдиката “Подкрепа ” в здравното заведение във Враца, към момента има опция болничното заведение да бъде избавена. “Предполагам, че двата почивни дни ще избистрят комплексното решение на казуса с врачанската болница, който изисква освен обезпечаването на заплати, а и изясняване на отговорността - кой носи виновност за неизгодните подписани и поддържани контракти, за насъбраните отговорности. Защото страната е мажоритарен притежател на сдружението, а шефът носи цялата отговорност. И мисля, че тези неща стоят в подтекста на цялостното решение на казуса със задлъжнялостта на болничното заведение и невъзможността да се изплащат заплати ”, сподели той пред Дарик.
Протест е плануван и за на следващия ден от 12 часа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР