Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от

...
Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от
Коментари Харесай

Спешните медици в страната протестират за достойно заплащане

Лекари, медицински сестри, фелдшери, водачи на коли за спешна помощ и санитари от центрове за незабавна здравна помощ в страната стачкуват поради ниските си хонорари. Това става в Деня на българския доктор и по време на първото съвещание на 48-ото Народно заседание.
Още по темата
В София са медицински чиновници и служащи от Варна, Добрич, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и други

Лидерът на профсъюз " Защита " Красимир Митов изясни, че с изключение на почтено възнаграждение, те желаят по-добри условия на труд, категоризация на труда на медиците, настояваме тя да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната, предаде Българска телеграфна агенция.

Протестиращите показват своите претенции пред постройката на Народното събрание и пред тази на Министерството на здравеопазването.

Митов уточни, че в случай че през днешния ден депутатите не излязат да приказват с протестиращите, в 13:00 ч. ще бъде проведено автошествие в центъра на София. 

Митов изрази упованията на протестиращите за трайно решение на казуса със заплащането на труда на работещите в центровете за незабавна помощ, а освен до края на годината.

" Искаме през днешния ден да бъдем чути, от две години си играем на избори, хората са изгубили доверие в тях, макар че всички споделиха, че ще поддържат нашите претенции, сподели Митов в отговор на въпрос за какво митингът е през днешния ден, откакто Народното събрание към момента не е почнало работа и няма утвърден държавен бюджет за идната година. Този път няма да се откажем от настояванията си ", увери Митов.

Когато се внесе бюджетът в Народното събрание, ще създадем палатков лагер до приемане на настояванията ни, добави той.

В края на септември Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на 9,8 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година Служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев сподели тогава, че с тези средства ще бъдат обезщетени чиновниците в центровете за незабавна здравна помощ в цялата страна, тъй че да бъдат реализирани заплатите, заложени в груповия трудов контракт. Предварителните планове демонстрират, че лекарите ще бъдат обезщетени почти с 600 лева месечно, фелдшерите - с 400 лева, медицинските сестри - с 350 лева, парамедиците - със 170 лева, водачите на коли за спешна помощ - с към 150 лева, сподели още министър Меджидиев и посочи, че сумите са планирани. Предвидено е тези спомагателни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР