Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от

...
Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от
Коментари Харесай

Заради ниски заплати: Протест на работещите в Спешна медицинска помощ

Лекари, медицински сестри, фелдшери, водачи на коли за спешна помощ и санитари от центрове за незабавна здравна помощ в страната стачкуват поради ниските си хонорари.

" Протестираме с искане за почтено възнаграждение, за положителни условия на труд, за категоризация на труда на медиците, с гледище тя да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната ", съобщи водачът на профсъюз „ Защита “ Красимир Митов.



Протестиращите се насочиха към постройката на Народното събрание , по-късно ще стачкуват пред постройката на Министерството на здравеопазването . Митов уточни, че в случай че депутатите не излязат да приказват с протестиращите , в 13:00 ч. ще бъде проведено автошествие в центъра на София.

Протестиращите са от Варна, Добрич, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и други

" Митов изрази упованията на протестиращите за трайно решение на казуса със з аплащането на труда на работещите в центровете за незабавна помощ, а освен до края на годината . Искаме през днешния ден да бъдем чути, от две години си играем на избори, хората са изгубили доверие в тях, макар че всички споделиха, че ще поддържат нашите претенции, сподели Митов в отговор на въпрос за какво митингът е през днешния ден, откакто Народното събрание към момента не е почнало работа и няма утвърден държавен бюджет за идната година. Този път няма да се откажем от настояванията си, увери Митов. Когато се внесе бюджетът в Народното събрание, ще създадем палатков лагер до приемане на настояванията ни ", добави той.
 
 митинг медици Българска телеграфна агенция
В края на септември Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на 9,8 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година

Служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев заяви, че са обезпечени спомагателни средства по бюджета на министерството за 2022 година за погашение на хонорари за чиновниците на районните здравни инспекции за месец октомври. Тогава той осведоми, че междинният размер на спомагателното заплащане е 600 лв. .

Лекарите ще бъдат обезщетени с 600 лева месечно, фелдшерите – 400 лева, медицинските сестри – 360 лева, парамедиците – 170 лева, водачите на коли за спешна помощ – 150 лева, санитарите – 120 лева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР