Лекари, които преподават или са пенсионери, но не практикуват в

...
Лекари, които преподават или са пенсионери, но не практикуват в
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Хартиени рецепти ще могат да издават и след 1 април лекари, които не практикуват в лечебно заведение

" Лекари, които преподават или са пенсионери, само че не практикуват в лечебно заведение, могат да са изключение и след 1 април да имат право да изписват антибиотици на хартиена рецепта ", заяви заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов по отношение на краткотрайното връщане на хартиените предписания за тези медикаменти, което е в действие от през днешния ден. 

След 1 април следващата година е допустимо изключение от правилото за наложителна електронна рецепта за непрактикуващи медици, само че не и за незабавните медици или за лекуването на деца, изясни проф. Гетов, оповестява.

" Не мога да схвана за какво държите за децата да има хартиена рецепта? Няма за какво да има изключение за незабавните медици. Те имат даже таблети в колите. Проблемът е такива, които не работят в лечебни заведения и такива, които нямат номер на лечебното заведение ", сподели той.

Заместник-здравният министър изрази безпокойство, че с връщането на хартиените предписания за антибиотици от през днешния ден, може да се стигне още веднъж до взрив в използването им.

" Много се надявам лекарите, фармацевтите, да бъдат извънредно прецизни, извънредно съзнателни, и оптимално да лимитират използването на антибиотици, тъй като България е на второ място в Европа и въобще по използването на антибиотици, което е една бомба със закъснител за бъдещите генерации във връзка с антибиотичната устойчивост ", добави още той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР