Лекари имплантираха изкуствено сърце на млад мъж в столичната болница

...
Лекари имплантираха изкуствено сърце на млад мъж в столичната болница
Коментари Харесай

Спасен живот! Лекари имплантираха изкуствено сърце на млад мъж в столична болница

Лекари вградиха изкуствено сърце на млад мъж в столичната болница " Проф. Александър Чирков ". При направените проучванията се е открило, че младият мъж е с диагноза “дилатативна кардиомиопатия ”- тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се редуцира и усилва.

 

Нормалната мощ за редуциране на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, при него степента е в размер на 1,2 литра.

 

Ниските равнища на циркулация не могат да задоволят потребностите на организма с кръв и О2. Пациентът изпада в тежка сърдечна непълнота, от която страдат освен сърцето, само че и всички органи и системи. Засегнат е черният дроб, като има оттоци по краката. Белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функционалност.

 

Най-добрият метод на лекуване в тази ситуация е да се извърши сърдечна трансплантация, само че защото донорите са извънредно малко и съвсем липсват, а положението на пациента е животозастрашаващо, единствената опция да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце.

 

Медиците от УМБАЛ “Чирков ”, под управлението на проф. Димитър Петков, правят комплицираната намеса и слагат устройството HeartMate II, оповестяват от Българска национална телевизия.

 

То съставлява помпа, която замества функционалността на лявата камера на сърцето и подкрепя работата на органа. Това дава опция на пациентите да бъдат нормализирани, изписани и да дочакат сърдечна трансплантация.

Пациентите с изкуствени сърца могат да водят свободен метод на живот. Те носят дребна чанта с две акумулатори, включени към компютър, които се зареждат от време на време. В случай, че някоя от батериите дефектира, компанията производител има грижата автоматизирано да я размени с нова, тъй като влиза в гаранцията.

 

Изкуственото сърце е биологично индеферентен материал, който организма възприема обикновено и не се одобряват имуносупресори.

 

Предписват се антикулаголанти, с цел да се избегне съсирване на кръвта. След като се възстановят от интервенцията, пациентите могат да водят деен метод на живот без да правят тежка физическа натовареност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР