Лекари и пациенти с много сигнали към NOVA - важно

...
Лекари и пациенти с много сигнали към NOVA - важно
Коментари Харесай

Важно лекарство за диабетици изчезва заради желаещи да отслабват

Лекари и пациенти с доста сигнали към NOVA - значимо лекарство за лекуване на диабет изчезва от аптечната мрежа. Защо - поради нараснал интерес от хора, които желаят да отслабнат. Властите настояват, че количества има. аптеки и пациенти, обаче, споделят, че от месеци има сериозен дефицит на препарата.

Стефан е на 48 години. Преди шест години той е диагностициран с диабет вид 2. За да управлява болестта, наблюдаващият му доктор изписва нов медикамент.

“Другата терапия, която ползвам към този момент шест години, не дава положителни резултати. Това е първият препарат, от който се въздействам доста добре. И се усещам добре”, споделя Стефан Александров, диабетик.

За Стефан, обаче, се оказва невероятно да откри въпросния препарат в аптеките. “Нямаше безусловно на никое място. Прерових всички аптеки, вериги, обикалях, търсих.”

“На хората със съществени болести като диабет вид 2 това е извънредно значимо лекарство и ние не можем да откликнем на търсенето”, показва Николай Костов, Асоциация на притежателите на аптеки.

Оказва се, че с изключение на за лекуване на диабет, медикаментът се използва и от хора, които желаят да отслабнат. Това води до нараснал интерес, а оттова и до изострен дефицит.

“На същата компания има друго лекарство... То е направено особено за тази цел. И то е дефицитно. Но хората избират „ Оземпик” поради това, че се поставя веднъж седмично, а не всеки ден. Формира се някаква разлика в цената. Проблемът не е в това, че го употребяват за намаляване. Проблемът е, че не достига”, твърди Николай Костов, Асоциация на притежателите на аптеки.

А специалисти предизвестяват - отслабването не е част от характерността на препарата. “Липсват задоволително данни, че тъкмо този съответен препарат е задоволително ефикасен за лекуване на затлъстяването в съпоставяне със захарния диабет”, съобщи доктор Явор Асьов, ендокринолог, УМБАЛ “Александровска”.

От Министерството на здравеопазването обявиха за NOVA, че инспекции демонстрират, че има наличност на въпросния медикамент в складовете на представителя и на търговците на едро. Остава въпросът, обаче, за какво препаратът не се намира в аптечната мрежа. “Крайно незадоволително. Ние, да вземем за пример, понякога, получаваме по една опаковка в аптека. И то, примерно, веднъж в седмицата, веднъж на 10 дни. Разбира се, търсенето е неведнъж по-голямо”, твърди Николай Костов, Асоциация на притежателите на аптеки.

Лекарите твърдят, че пред пациентите има и опция, в случай че тя е нужна.

„ Проблемът фактически е сериозен. Той не е нерешим. В рамките на всеки един самостоятелен случай, в границите на обзор лекар-пациент, той може да бъде решен”, споделя доктор Асьов.

А пациентите, които страдат от диабет и се нуждаят от медикамента, молят: “Диабетът е болест. Диабет вид 2 е лечима болест. Дайте ни късмет да се излекуваме”.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР