Лекари и пациенти от в София излязоха на протест заради

...
Лекари и пациенти от в София излязоха на протест заради
Коментари Харесай

Онкоболни и лекари срещу откриване на COVID легла в раковата болница в София

Лекари и пациенти от в София излязоха на митинг поради разкриването на Коронавирус поделение в лечебното заведение. Това става след заповедта на здравния министър, с която всяка огромна болница се задължава да разкрие спомагателни леглаза пациенти с коронвирусна зараза.
Недоволните считат, че е неуместно и рисковано да се лекуват онкоболни и пациенти с ковид на едно място. Според управлението на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология риск от разпространяване на болестта няма, предава btv.
Коронавирус отделението е с 29 кревати. В него сега се лекува един пациент, който е и с онкозаболяване. Помещенията са изолирани, а изборът на личен състав е изработен след питане за доброволци в болничното заведение, прецизират лечебното заведение.
Пациентите считат, че разпоредбите за откриване на Коронавирус зони и в профилираните лечебни заведения ги подлагат на спомагателен стрес. Против са и лекари. Сред тях – лекар Панайот Куртев, шеф на клиниката по хирургия: „ Сградата е остаряла, тя няма благоприятни условия за изолираност на поделение. Входовете са едни и същи, коридорите са едни и същи, асансьорите са едни и същи. При едно поделение с 30 кревати, ние не можем да осигурим цялостна изолираност на тези хора и има риск да се инфектират и онкоболните, които се лекуват в болничното заведение “.
 Протест на медиците от онкоболницата в София поради разкриване на Коронавирус зона Протест на медиците от онкоболницата в София поради разкриване на Коронавирус зона
В 8 часа медици от столичната онкологична болница (УСБАЛО ЕАД) излизат на митинг пред лечебното заведение, оповестява БНР. Причината е...
Той изясни, че единствено пациентите с ракови болести, които са развили коронавирусна зараза би трябвало да се лекуват при тях.
Директорът на лечебното заведение и някогашен здравен министър доктор Стефан Константинов слезе при протестиращите и отговори на изказванията, че има разбъркване на потоците. По думите му е самостоятелен друг кулоар към Коронавирус отделението. Той добави, че лекарите ще минават от друго място и няма риск от разпространение на болестта.
„ Ако дойдат повече хора, ние сме лекари и ще ги лекуваме. Оноболните са рискова група и също се разболяват, а ние би трябвало да им осигурим лекуване. Шокиращо е едни хора да се запишат като доброволци и да видиш пост във „ Фейсбук “ какъв брой ужасно е тук. Това е раздухване на работата “, сподели доктор Константинов.
В същото време проф. Асен Балтов също изясни, че няма заплаха онкоболницата да се трансформира в Коронавирус болница. Но сега няма чиста от ковид болница и болест.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР