Лекари и пациенти от раковата болница в София излязоха на

...
Лекари и пациенти от раковата болница в София излязоха на
Коментари Харесай

Протест срещу разкриването на COVID отделение в столичната онкоболница

Лекари и пациенти от раковата болница в София излязоха на митинг поради разкриването на Коронавирус поделение в лечебното заведение. Последната заповед на здравния министър задължава всяка огромна болница да разкрие спомагателни кревати за пациенти с коронвирусна зараза, заяви бТВ.

Недоволните считат, че е неуместно и рисковано да се лекуват онкоболни и хора с ковид на едно място. Според управлението на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология риск от разпространяване на болестта няма.

Коронавирус отделението е с 29 кревати. В него сега се лекува един пациент, който е и с онкозаболяване. Помещенията са изолирани, а изборът на личен състав е изработен след питане за доброволци в болничното заведение, прецизират лечебното заведение.

Пациентите считат, че разпоредбите за откриване на Коронавирус зони и в профилираните лечебни заведения ги подлагат на спомагателен стрес. Против са и лекари. Сред тях – лекар Панайот Куртев, шеф на клиниката по хирургия: „ Сградата е остаряла, тя няма благоприятни условия за изолираност на поделение. Входовете са едни и същи, коридорите са едни и същи, асансьорите са едни и същи. При едно поделение с 30 кревати, ние не можем да осигурим цялостна изолираност на тези хора и има риск да се инфектират и онкоболните, които се лекуват в болничното заведение “.

Той изясни, че единствено пациентите с ракови болести, които са развили коронавирусна зараза би трябвало да се лекуват при тях.

Директорът на лечебното заведение доктор Стефан Константинов слезе при протестиращите и отговори на изказванията, че има разбъркване на потоците. По думите му е самостоятелен друг кулоар към Коронавирус отделението. Той добави, че лекарите ще минават от друго място и няма риск от разпространение на болестта.

„ Ако дойдат повече хора, ние сме лекари и ще ги лекуваме. Оноболните са рискова група и също се разболяват, а ние би трябвало да им осигурим лекуване. Шокиращо е едни хора да се запишат като доброволци и да видиш пост във „ Facebook “ какъв брой ужасно е тук. Това е раздухване на работата “, сподели доктор Константинов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР