Лекари и пациенти не могат да намерят Relvar Ellipta и

...
Лекари и пациенти не могат да намерят Relvar Ellipta и
Коментари Харесай

Животоспасяващи лекарства за астма без аналог изчезнаха в Русия

Лекари и пациенти не могат да намерят Relvar Ellipta и Anoro Ellipta от декември 2023 година, пишат съветските издания.

Важно лекарство за лекуване на бронхиална астма и други белодробни болести Relvar Ellipta изчезна в Русия. Това е инхалатор, с който пациентът по предписание не се разделя даже за ден, тъй като неналичието на въздух е най-лошото чувство. Също по този начин, читателите на  се оплакват, че е съвсем невероятно да се откри лекарството „ Anoro Ellipta “ (същия производител) в аптеките.

" Лекарството за астматици Relvar Ellipta изчезна, няма локални аналози “, сподели за E1.RU Татяна, жителка на Екатеринбург.

 - Какво да вършим в този момент?! Това лекарство е жизненоважно! Всичките ни ресурси са изчезнали! Как се взема решение въпросът с доставките за Русия? 

Лекарите нямат отговор.

Друга читателка Алена се оплака, че не може да откри лекарството Anoro Ellipta в аптеките.

Лекарствата Relvar Ellipta и Anoro Ellipta се създават във Англия от GlaxoSmithKline Trading. 

Компанията работи в Русия от 1989 г. 

Тогава е направена първата доставка на продуктите на GSK. 

Днес в Русия компанията е показана от бизнес единицата на GlaxoSmithKline Trading JSC - това е производството на медикаменти с рецепта, в това число ваксини, и отдела за клинични проучвания. 

Тяхното портфолио от медикаменти с рецепта включва медикаменти за лекуване на респираторни болести, HIV зараза и имуновъзпалителни болести.

Как се употребяват тези медикаменти?

В инструкциите за Relvar Ellipta е посочено, че се употребява от пациенти с бронхиална астма като поддържаща терапия, с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), в това число продължителен бронхит и/или емфизем. Лекарството оказва помощ за понижаване на броя на обострянията на болестта.

Пациентите одобряват Anoro Ellipta като поддържаща бронходилататорна терапия, ориентирана към облекчение на признаците на ХОББ.

Пулмологът Олга Воронцова удостовери, че е забелязала изгубването на тези медикаменти.

„ Те изчезнаха относително неотдавна - през декември, само че за избрана категория пациенти с астма това е забележителен проблем “, сподели лекарят. — В Русия в действителност няма цялостен генерик. Лекарството " Relvar Ellipta " е устройство с прахуляк за инхалация, което съдържа две субстанции: вилантерол предизвиква бронхиалната дилатация, а флутиказонът е противовъзпалително средство. Преди няколко години доста пулмолози и алерголози-имунолози се влюбиха в тях - всички, които лекуват хронични бронхиални болести.

Лекарят сподели, че Anoro Ellipta е композиция от два бронходилататора - вилантерол и умеклидиниум. Това лекарство нормално се приема дълготрайно от пациенти с ХОББ.

„ Нямаме цялостни аналози на тези медикаменти “, акцентира пулмологът. — Има медикаменти с друга химична формула на веществата, с други предстоящи свойства и резултати.

Защо лекарството изчезна?

Експертът на фармацевтичния пазар, шефът по развиване на RNC Pharma Николай Беспалов сподели, че доставките не са спрени, само че са доста понижени. Само производителят знае точните аргументи.

— Доставките и на двете медикаменти през 2023 година в действителност са намалели доста спрямо 2022 г. По-специално, „ Relvar Ellipta “ е изпратен в размер на 206 хиляди пакета (19,6% по-малко от 2022 г.), „ Anoro Ellipta “ - в размер на 53,8 хиляди пакета (28% по-малко от 2022 г.) “, сподели специалистът E1.RU. — Очевидно спиранията са свързани точно с този факт, само че не мога да кажа сигурно какво е предизвикало спиранията, може би това са неточности в планирането, проблеми с логистиката или чисто механически усложнения в производството. Лекарството е много софтуерно напреднало във връзка с лекарствената форма.

Николай Беспалов счита, че дефицитът може да бъде повлиян и от възходящия фактор на разноските - лекарството е включено в листата на жизненоважните и съществени медикаменти, цената му се контролира от страната и може да се усили себестойността на производството, което направи доставките или недоходоносен, или не толкоз забавен за бизнеса, както беше преди.

„ Anoro Ellipta беше последно импортиран през октомври 2023 г. , а Relvar Ellipta през ноември 2023 година “, сподели Николай Беспалов. — Средните месечни размери на предложение са по-ниски от стойностите от предходната година.

Директорът на Асоциацията на самостоятелните аптеки, началник на Алианса на фармацевтичните асоциации Виктория Преснякова удостовери, че сега не се доставят медикаменти.

„ Днес медикаментите Relvar Ellipta и Anoro Ellipta, създадени от интернационалната фармацевтична компания GSK, не се оферират от снабдители “, сподели Виктория Преснякова. — В някои аптеки към момента има останки. Напоследък в действителност породиха проблеми с съществуването на някои търговски наименования, изключително вносни. Причините са разнообразни: някой напуща пазара, някой пререгистрира цените или регистрационните документи заради разнообразни промени, а някои изпитват компликации с логистиката.

Нашият събеседник акцентира, че случаите на отвод на непознати компании да доставят медикаменти в Русия са редки. Освен това неуспехите не са свързани с политиката, а се дължат на невъзможността да се създават нужните размери.

„ Реалността е, че индустриалните компании са ориентирани главно към потребностите на вътрешния пазар на страната “, изясни шефът на Асоциацията на самостоятелните аптеки. — Всяко евакуиране на лекарство от пазара е неприятна обстановка за пациентите, защото промяната на едно лекарство с друго може да провокира нежелани реакции; не всички пациенти въобще могат да създадат такава смяна. Въпреки това съответните министерства и ведомства следят обстановката, локалните производители работят върху заместването на вноса, тъй че нашите пациенти няма да останат без нужните медикаменти.

Експертът сподели, че през днешния ден комбинираните медикаменти за бронхиална астма са необятно показани на фармацевтичния пазар. Ако някое лекарство не е налично в аптеката сега, лекарят постоянно ще може да избере ефикасен сурогат.

Защо тези медикаменти са сложни за заменяне: мнение на доктор

Пулмологът изясни, че астмата и ХОББ имат друга степен на тежест, заради което макар обстоятелството, че в аптеките има доста разнообразни медикаменти за инхалация, заради самостоятелните характерности на пациента и хода на болестта може да бъде мъчно да се избере оптимално дейно лекарство.

„ Това е изключително правилно за тежка астма или хронична обструктивна белодробна болест “, сподели Олга Воронцова. — Лекарите избират, следят, човешките рецептори не постоянно разпознават лекарствените субстанции, както бихме желали. Именно при тежки или сложни за преодоляване форми доста оказва помощ лекарството Relvar Ellipta. През миналия месец имах няколко пациенти, които имаха компликации при намирането на лекуване и заради неналичието на лекарство се наложи напълно да сменя режима.

Според лекаря на процедура може да бъде мъчно да се избере вярното лекарство. Колкото повече благоприятни условия имат лекарят и пациентът, толкоз по-добър е контролът на болестта. Олга Воронцова предизвести, че единствено доктор може да размени инхалаторните медикаменти, защото той ясно схваща потребностите на пациента. Тоест, допустимо е да се заменят медикаментите, само че ще отнеме доста време, с цел да се изберат аналози въз основа на резултата върху тялото. Предимството на тези медикаменти, които в този момент не се намират в аптеките, е съвършено работеща композиция от съставни елементи.

Кога лекарството ще се появи в аптеките?

Основният въпрос, който тревожи астматиците, е по кое време инхалаторите ще се върнат в аптеките. Производителят неотложно отговори на настояването на E1.RU.

„ Компанията удостоверява, че доставките на медикаментите Relvar Ellipta и Anoro Ellipta за Русия не престават “, отговори компанията. — Доставките на медикаменти се правят на партиди. В момента лекарството Anoro Ellipta се предлага в Русия, компанията има запаси от това лекарство в Русия. В същото време компанията поставя всички старания, с цел да обезпечи наличността на Relvar Ellipta. Очакваната наличност на лекарството е март 2024 година

В същото време районните министерства на опазването на здравето могат да закупуват медикаменти за преференциални категории жители. Така направиха да вземем за пример в Свердловска област.

„ Министерството на здравеопазването на Свердловска област закупи лекарството „ Relvar Ellipta “, с цел да обезпечи преференциални категории жители “, споделиха от ведомството на E1.RU. — Предлага се в склада на оператора на държавната самостоятелна институция в Свердловска област „ Фармация “ и в аптеките, отпускащи преференциални медикаменти. Лекарството ще бъде пуснато в продажба на дребно почти през февруари. Тези, които сега се нуждаят от лекарства, се поучават да се съветват със експерт за избор на различен режим на лекуване.

Източници от системата на опазването на здравето, близки до представители на производителя GlaxoSmithKline Trading, назоваха аргументите за неналичието на медикаменти.

„ Има доставка, в този момент медикаментите минават надзор на качеството, съгласно проекта медикаментите би трябвало да бъдат доставени на аптечните вериги през февруари “, сподели събеседникът на E1.RU. — Компанията ще даде формален отговор едвам през март.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР