Лекари и медицински сестри протестират пред столичната детска болница Лекари

...
Лекари и медицински сестри протестират пред столичната детска болница Лекари
Коментари Харесай

Лекари и медицински сестри протестираха пред столичната детска болница

Лекари и медицински сестри стачкуват пред столичната детска болница Лекари и сестри от Специализираната болница за лекуване на детски заболявания излязоха пред лечебното заведение в символ на митинг против ниското възнаграждение. Персоналът изиска специфичен статут на болничното заведение, който да я направи самостоятелна от финансовите ограничавания в опазването на здравето.

 
Според педиатрите дефицитът на медицински сестри в лечебното заведение е толкоз огромен, че наличните не могат да излязат в отпуск. Лекарите са безапелационни, че някои отделения са застрашени от закриване поради неналичието на фрагменти, предизвикана от ниските заплати.
 
Лимитите са нещо неприемливо за детска болница, уверени са педиатрите. Това би могло да се промени само, в случай че лечебното заведение придобие специфичен статут, показва педиатърът доктор Адил Кадъм.

 Димитър Панев
 
„ Нашата болница е дребна, скромна, непълна. Не можем да съберем всички педиатрични специалности тук. Но сме единствените. Ние вършим това, което по този начин лелеяната 40 години болница не може да свърши, тъй като я няма. И считаме, че с цел да сме сигурни, че ще има нова постройка, която да събере всички, би трябвало първо да се сътвори тази болница. При налични експерти, мисля, че имаме правото на това. Това в първото ни искане, това значи специфичният статут. Това не значи, че ние сме някакви префърцунени госпожици , които желаят нещо от страната без да са го заслужили. Ние работим за това. Искаме да отпадне лимитът за хоспитализация, желаеме, когато пристигна някой от вас като родител, да не му споделяме - не мога да ти приема детето, тъй като имам предел, било от Здравна каса, било от някой различен ”, сподели тя.-->

 
На митинга участваха с изключение на лекари, медицински сестри и специализанти, и родители. Един от тях е Йордан Григоров:
 
„ Аз персонално преди 7 години предложих пари на доктор от тази болница. И освен, че не ги взе, само че знаете ли какво ми сподели - момче, обиждаш ме по този метод. В тази болница не се приказва за пари. Уважавам и господин министър-председателя, почитам и господин министъра на опазването на здравето. Тук няма място нито за политика, нито за пристрастия. Тук приказваме за нашите деца, децата на България. Нашите деца имат потребност от тези хора. Аз не разбирам нито от политика, нито от клинични пътеки, само че запознат съм човешка доброта. “
 
Преди ден се организира среща сред здравния министър Кирил Ананиев и лекари от болничното заведение , по време, на която той увери протестиращите, че до края на май част от настояванията за по-добро финансиране на болничното заведение ще бъдат изпълнени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР