Лекари и медицински сестри от 40 общински болници ще излязат

...
Лекари и медицински сестри от 40 общински болници ще излязат
Коментари Харесай

Лекари от общински болници искат целева субсидия от 30 млн. лева

Лекари и медицински сестри от 40 общински лечебни заведения ще излязат на едночасов митинг пред лечебните заведения на 15 януари. Това решение взеха във вторник на съвещание УС на Сдружението на общинските лечебни заведения в България и управлението на БЛС. Съвместното съвещание се организира в болничното заведение в Севлиево.
Три са настояванията, които слагат от дребните лечебни заведения, съобщи доктор Неделчо Тотев, ръководител на сдружението.

„ Искаме първо, да се обезпечи целевата дотация, за която от два месеца настояваме в размер на 30 милиона, с цел да се подкрепи и да се стабилизира общинското опазване на здравето. Второ ни искане е да се изплати надлимитната активност, която възлиза за последните две години на 5 милиона“, съобщи доктор Тотев.
Той добави, че от сдружението упорстват и да се актуализират цените на клиничните пътеки, които са приоритет на регионалните и на общинските лечебни заведения, най- към този момент „ дребните “ пътеки, свързани с ежедневната патология.

По време на срещата доктор Владимир Грозев, ръководител на БЛС, също акцентира потребността от в допълнение субсидиране на общинското опазване на здравето.

„ Имам извънредно терзание по отношение на краха на цялата система. И би трябвало да стане ясно – сега, в който не се подкрепят общинските лечебни заведения по един или различен метод с тези 30 млн. целева дотация, в случай че не се случи това в идващите няколко месеца, няма да има на кого да се дадат тези 30 милиона, тъй като просто ще рухнат! “, безапелационен е доктор Грозев.
По думите му това ще е съдбовно, защото пациентите на дребните лечебни заведения надали ще могат да бъдат поети от регионалните или университетските центрове

От съсловните организации допълниха, че митингът е плануван за 15 януари сред 12 и 13 часа. Тогава, искащите да се включат в него лекари и медицински сестри ще излязат алегорично пред стационарите.

„ Протестът ни не е деструктивен, а за разговор, желаеме фактически да се обърне внимание на общинското опазване на здравето, с цел да стартира то да се реформира“, сподели още доктор Тотев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР