Лекари и фармацевти призоваха Европейската комисия да изготви по-строго законодателство

...
Лекари и фармацевти призоваха Европейската комисия да изготви по-строго законодателство
Коментари Харесай

Фармацевти и лекари призоваха за по-строги закони на ЕС срещу бъдещ недостиг на лекарства

Лекари и фармацевти приканиха Европейската комисия да изготви по-строго законодателство за попречване на предстоящ дефицит на медикаменти, откакто Европейската организация по медикаментите (ЕМА) отхвърли да разгласи актуалните строги ограничавания на антибиотиците за " значимо събитие ".

От есента на предходната година пациентите в цяла Европа изпитват усложнения да си набират постоянно срещани антибиотици, изключително за деца. За това частично е отговорен ранният скок на сезонните инфекции, в това число стрептококова зараза А, грип и RSV, което значи, че търговците на едро са се оказали в дефицит на медикаменти. Някои производители също по този начин са понижили потенциала на индустриалните линии заради възходящите разноски за сила.

Фармацевтите настояват, че дефицитът е тестване за разширения мандат на EMA за наблюдаване на дефицита на медикаменти, който беше въведен след сериозния дефицит и обезвереното трупане на медикаменти по време на пандемията - и който сподели, че е несъответстващ, написа „ Политико ”.

Тази рецесия сподели, че " актуалните регулаторни принадлежности, в това число новият правилник за разширения мандат на ЕМА, не са подобаващи за задачата и не са задоволителни, с цел да се подсигурява непрекъснатост на лекуването за всички пациенти в Европа ", съобщи Илария Пасарани, общоприет секретар на лобито на фармацевтите PGEU.

Според нея значително това се дължи на неналичието на бистрота, защото актуалните правила не подсигуряват, че ЕМА и националните регулаторни органи по медикаментите разполагат с задоволително информация за наличните ресурси. Например в шест страни от Европейски Съюз не са въведени системи, които да разрешават на аптеките да алармират за дефицит, като вместо това се разчита само на производителите да рапортуват за наличните количества, сподели тя.

Новите правила на Европейски Съюз плануват също по този начин основаването на европейска платформа за наблюдаване на дефицита, която ще разреши централизирано събиране на данни за търсенето и предлагането на медикаменти, само че е планувано тя да стартира да действа пълноценно едвам през 2025 година

Всички тези дефекти са попречили на по-ранни дейности, сподели Пасарани и прикани политиците " да работят в бъдеще по-рано и да дефинират законодателство, което да им дава всички принадлежности за отбрана на публичното здраве ". Тя ги прикани да се поучат от грешките на създалата се обстановка.

Роза Кастро, старши управител по политиките в Европейския алианс за публично здраве (EPHA), призна работата на работната група за дефицит на медикаменти към ЕМА и на нейната управителна група за дефицит на медикаменти (MSSG), само че съобщи, че днешният дефицит на антибиотици демонстрира " пропуските в актуалните принадлежности, с които разполага [Европа] ".

Ансел-ла Сантос, старши чиновник по здравната политика в европейската организация на потребителите BEUC, съобщи, че решението на ЕМА да не разгласи дефицита за значимо събитие е пропусната опция да се покаже, че Европейски Съюз се отнася съществено към казуса.

" [Това] би изпратило мощно политическо обръщение, че този въпрос е приоритет " и би предоставило на ЕМА по-подробна информация и подготвеност за съгласуване на дейностите на ниво Европейски Съюз, сподели тя.

ЕМА обаче съобщи, че процесите в нея са обезпечили " ясно и настоящо схващане на актуалната обстановка ".

Тя съобщи също, че към този момент подхванатите дейности за ускорение на индустриалния потенциал - като да вземем за пример облекчение на разпоредбите за пакетиране и промяна на източниците на първични материали, както и разрешаване на изключителни доставки на някои медикаменти, които не са позволени в избрани страни от Европейски Съюз - оказват позитивно влияние върху доставките в някои страни. Регулаторът обаче призна, че дефицитът продължава.

Поглед напред

Лекарите приканиха също по този начин Европейски Съюз да вкара по-строго законодателство, с цел да се предотврати повтаряне на сходна обстановка.

Кристиян Кейзер, ръководител на Европейската асоциация на лекарите (CPME), съобщи, че в плана на фармацевтично законодателство на Комисията, който се чака в средата на март, те желаят да видят " съответни оферти ", с цел да се предотврати нов случай на дефицит на медикаменти.

Адриан ван ден Ховен, началник на организацията " Лекарства за Европа ", която съставлява бранша на генеричните лекарства, поддържа позицията на ЕМА, като съобщи, че тя и националните регулаторни органи са били " много дружелюбни " във връзка с дефицита на медикаменти, като означи по-специално, че решението да се разреши еластичност на опаковките " е било вярно, с цел да се улесни по-доброто систематизиране и доста по-бързото произвеждане на опаковъчните линии ".

Въпреки това той посочи, че проектозаконът за фармацевтичните артикули е опция за възстановяване на устойчивостта на доставките, с цел да се предотврати предстоящ дефицит, като съобщи, че Европа може да направи доста повече от мониторинг.

Това включва поддръжка за бранша на непатентните медикаменти, който се бори с внезапно покачващите се енергийни разноски и инфлационните доставки, даване на достъп до фондовете на Европейски Съюз за подсилване на индустриалния отпечатък в Европа и потъпкване на злоупотребите с интелектуална благосъстоятелност, с цел да се даде опция за по-бърза конкуренция на медикаментите и по-широк достъп, съгласно последните изказвания на лобистката група. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР