Лекар от Пловдив получи втора оправдателна присъда за убийство на

Лекар от Пловдив получи втора оправдателна присъда за убийство на ...

Пловдивският лекар, застрелял крадец, получи втора оправдателна присъда


Лекар от Пловдив получи втора оправдателна присъда за убийство на крадец, влязъл в работилницата му през март 2018 г. След като делото беше върнато за доразследване от апелативните магистрати, Окръжният съд отново постанови, че доктор Иван Димитров е невинен, въпреки, че е ранил смъртоносно извършителя на множество кражби Георги Джевизов. Медикът обаче получи 2-годишна условна присъда заради незаконно притежание на пистолет.

През нощта на 1-ви срещу 2-ри март 2018-та година Георги Джевизов, по прякор Жоро Плъха, разбива две врати и влиза в работилницата на д-р Иван Димитров. Рентгенологът слиза от апартамента си, носейки незаконно притежаван пистолет. В последвалата схватка крадецът хвърля два ножа, лекарят отговаря с изстрели.

Тялото на Георги Джевизов беше намерено часове по-късно, на 100 метра от къщата на лекаря. В хода на разследването стана ясно, че по време на кражбата Джевизов е бил дрогиран и агресивен.

Иван Димитров беше задържан за убийство, а арестът му преди 3 години и половина предизвика граждански протести. Хората настояваха лекарят да бъде освободен, защото се е отбранявал.

Днес, втората му оправдателна присъда, майката на жертвата прие с разочарование.

Как е оправдан бе, може ли така да е оправдан , да го убие пък и оправдан да стане. Д-р Димитров много пари дава, каза Златка Атанасова.

Участници в протестите в защита на д-р Димитров смятат, че решението е справедливо и ще съхрани един медик с добра репутация.

За мен той е прекрасен човек , услужлив , работлив, каза Анастасия Атанасова.

От прокуратурата настояват за осъдителна присъда. Адвокатите на семейството на жертвата също мислят да обжалват.

Тук няма разнобой между нас. Единствената разлика беше в начина на изтърпяване на наказанието – прокурорът твърдеше, че трябва да бъде условно. Аз твърдях, че трябва да бъде ефективно, каза Красимир Елдъров, защитник на семейството на Георги Джевизов.

Д-р Димитров получи условна присъда от две години за притежание на незаконно оръжие.

Репортер: Димитър Димитров

Източник: bnt.bg