Лекар от „Пирогов“ осъди директора проф. Асен Балтов, затова че

...
Лекар от „Пирогов“ осъди директора проф. Асен Балтов, затова че
Коментари Харесай

Лекар от „Пирогов“ осъди директора проф. Асен Балтов


Лекар от „ Пирогов “ осъди шефа проф. Асен Балтов, по тази причина че е бил осъден непозволено. Решението на Софийския областен съд, е за анулация на дисциплинарното наказване „ забележка “, а болничното заведение ще би трябвало да заплати 450 лв. на медика за адвокатските разноски, както и 80 лв. държавна такса.

През април предходната година доктор Атанас Андреев от Първа травмотология на незабавната болница приема пациентка с контузия на коляното. Диагностицирането обаче се оказва по-сложно от предстоящото и медикът взема решение да сложи под лека упойка болната, с цел да е сигурен, че става дума за скъсани предни кръстни връзки. При тази процедура се потвърждава, че коленните връзки са скъсани и доктор Андреев приключва интервенцията, защото по това време незабавния институт не разполага с артроскоп. Той насочва пациентката за лекуване в друга държавна болница в София, където може да й бъде направена интервенцията, след която тя ще може изцяло да се възвърне.

Шефът на клиниката доктор Виктор Спасов обаче написа докладна до шефа проф. Асен Балтов за „ изпусната “ пациентка, въпреки по-късно да се оказва, че тя е била регистрирана пред здравната каса и лекуването й, което не е извършено, да е заплатено на „ Пирогов “. Проф. Балтов взема решение да накаже доктор Андреев със „ забележка “ поради „ отговорно несъблюдение на служебните отговорности “, макар че получава писмени пояснения от травматолога, от които излиза наяве, че не е било допустимо пациентката да бъде оперирана в „ Пирогов “ заради липса на подобаващи условия. Шефът на незабавната болница и юристът се базират на член 31, алинея 2 от Правилника за устройството, активността и вътрешния ред на „ Пирогов “, както и на член 81 от Закона за здравето.

Проверка откри, че член 31, ал.2 от вътрешния ред на незабавния институт гласи, че „ Болничната аптека реализира лекарствоснабдяване на всички приети в болница пациенти и на такива, които са диспансеризирани в лечебното заведение “. В случая обаче става дума за липса на артроскоп, с който да бъде оперирана пациентката, а не за медикамент. Член 81 от Закона за здравето пък гласи, че всеки български жител има право на налична здравна помощ при използване на следните правила: своевременност, досегаемост и качество, както и съдействие поредност и координираност на дейностите сред лечебните заведения и ценене правата на пациента.

И без да сме магистрати е ясно, че доктор Андреев освен не е нарушил тези текстове, само че прецизно ги е спазил. Такова е и заключението на съда, който постановява, че наказването е нелегално и следва да бъде анулирано.

На сходен напън от управлението са подложени още десетки медици от „ Пирогов “, които намерено се осмелят за изразят недоволството си от ръководството на проф. Асен Балтов. Припомняме, детският травматолог доктор Атанас Кацаров беше заставен да напусне, доцент Стоян Сопотенски беше уволнен дисциплинарно, на доктор Десислава Каталиева беше преустановен трудовия контракт, проф. Милан Миланов беше безусловно изритан от незабавния институт, още няколко известни лекари напуснаха сами. Въпреки митингите на работещите в института в края на предходната година и инспекцията на здравното министерство, която установи голям брой нарушавания, властта към момента не е подхванала промяна на управлението на „ Пирогов “./skener.news
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР