Лекар от Казанлък обяви, че започва гладна стачка, информира bTV.

...
Лекар от Казанлък обяви, че започва гладна стачка, информира bTV.
Коментари Харесай

ДО КЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ!? Лекар обяви гладна стачка, заради дъното, което е удариха в здравеопазването

Лекар от Казанлък разгласи, че стартира гладна стачка, осведоми bTV.

Д-р Захари Стойчев е акушер-гинеколог. Основната причина за решението му е зов към ръководещите за по-добро финансиране в родното опазване на здравето.

Пред малкия екран той се базира на данни, съгласно които България е на последно място в Европейски Съюз по % на разноските за опазване на здравето от Брутният вътрешен продукт на страната.

"Все още не можем да стигнем фантазията ни от 2000 година най-малко 5% от Брутният вътрешен продукт да се заделя за опазване на здравето. В най-бедните страни от Европейски Съюз този % е 6-7%, в развитите страни е 10-12%, а в Съединени американски щати е 16-17% ", изясни протестиращият.

В идващите дни доктор Стойчев ще продължи да работи макар гладната стачка.
"Това е сигнална гладна стачка, която ще продължи 3 дни. Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в опазването на здравето ", разяснява лекарят.

"От основаването на НЗОК до момента има напълно малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работим, а към този момент към 10 година няма никакво. Ако има мърдане нагоре на някои клинични пътеки, други се смъкват. По този метод след последната смяна в цените нашата болница ще получи със 100 000 лева по-малко при същия размер работа, в сравнение с предходната година ", добави още медикът.

По думите му цялата болница се крепи с помощта на работещи пенсионери. "Във всички браншове работят по трима експерти по здравни грижи. Те не могат да си употребяват отпуск, да създадат график. Всичко това е разследване от недофинансирането на здравната система ", безапелационен е докторът.

Стойчев е на мнение, че в случай че ръководещите не трансформират отношението си към опазването на здравето в страната, е допустимо след 10 години такова в България да няма.
Всички дребни лечебни заведения щели да банкрутират, а качественото здравно обслужване - да изчезне.

"Хората ще умират по пътищата към огромните лечебни заведения, тъй като няма да получат в точния момент здравна помощ ", акцентира протестиращият.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР