Лек ръст на сивата икономика за 2020 г. спрямо година

...
Лек ръст на сивата икономика за 2020 г. спрямо година
Коментари Харесай

АИКБ: Икономиката посивя през 2020 г. заради COVID кризата

Лек растеж на сивата стопанска система за 2020 година по отношение на година по-рано. Това регистрира Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Композитният показател " Икономика на ярко ", посредством който АИКБ мери светлата част на българската стопанска система, е 77,49 пункта, при 78,54 през 2019 година

От Асоциацията показват, че през предходната година главните аргументи, довели да минималния растеж на сивата стопанска система, се дължат на рецесията с ковид. Сред главните аргументи за растежа на сивата стопанска система са практики, подбудени на трудовия пазар.

АИКБ смята, че държавните ограничения за поддръжка на заетостта са довели до изсветляване на част от сивите практики в някои браншове, до момента в който в други поради липса на поддръжка резултатът е бил тъкмо противоположният.
 Между 25 и 33% работят в сивия бранш
Между 25 и 33% работят в сивия бранш

Най-честата процедура е работата с контракт с фиктивни клаузи и доплащане на необлагаема сума в брой

Сред отрицателните фактори Асоциацията отбелязва следващото административно повишение на минималната работна заплата, което е довело до " избуяване " на нови сиви практики, неприятно конструираното пенсионно обезпечаване, което не подтиква по никакъв метод внасянето на осигуровки върху действителните приходи, в това число минимална пенсия, близка до медианната, и оптималната пенсия, по-малка от съответстващата на оптималния застрахователен приход.

За първи път АИКБ мери и втори показател - " Заетост на ярко ", посредством който във фокуса на проучванията попада трудовият пазар. За 2020 година цената му е 78,31 пункта. За да се направи съпоставяне, под-индексът е изчислен и за 2019 година, когато е бил 78,87 пункта.
 АИКБ с 51 ограничения за битка със сивата стопанска система
АИКБ с 51 ограничения за битка със сивата стопанска система

Над 90% от българите не познават новите форми на претовареност и рисковете за проявата на форми на недеклариран труд

Председателят на АИКБ Васил Велев бе безапелационен, че би трябвало да се поставят старания, с цел да се възвърне наклонността за понижаване на каузи на сивата стопанска система. Това по негови думи може да стане единствено посредством непрестанното използване на ограничения за поощряване на доброволното осъществяване, понижаване на административните тежести и усилване на връзката " данък/осигуровка - обществена услуга " от една страна и за санкциониране на нарушаванията от друга, посредством които България да доближи междинните равнища за Европейски Съюз.

От началото на изчисленията преди повече от 10 години досега Композитният показател " Икономика на ярко " нараства, като единствената година преди 2020 година, през която е регистриран спад от 1,2 пункта, е 2014 година

В началото на идната година АИКБ започва ново изследване за пресмятане на двата показателя, като чака стабилизиране и последователното им повишение в идващите години на база упования растеж на българската стопанска система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР