Лек ръст бележи делът на незаетите офис площи в София

...
Лек ръст бележи делът на незаетите офис площи в София
Коментари Харесай

Лек ръст бележи делът на незаетите офис площи в София

Лек растеж бележи делът на незаетите офис площи в София през второто тримесечие на 2022 година Към юни той е 16.7% при 16.4% през първото тримесечие на годината. Причината е завършването на средноголям офис план през интервала, само че неналичието на съществени размери нови площи в градеж се чака последователно да балансира пазара. Това сочи отчетът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Данните демонстрират и спад на офис площите в градеж в столицата – малко над 175 000 кв. м при съвсем 200 000 кв. м в предходното тримесечие.

Причината е неналичието на новозапочнати планове на пазара. " През последните месеци следим устойчиво показване на офис пазара в София, подбудено от последователното връщане на чиновниците в офисите. Причината да не усещаме по-осезаемо резултата от този развой е хибридният модел на работа, който трайно се настани като процедура, изключително в сегмента на IT и BPO бизнеса ”, разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник в компанията.

Във фокуса на наемателите стабилно попадат споделените офиси, защото показват опция за динамично разширение на бизнеса и наемане на нови чиновници. Средната претовареност на този вид обекти е над 70%. " Профилът на наемателите трайно се промени спрямо 2019 година Все по-отчетливи са условията им за повече еластичност в договорите за наем, по тази причина и здания, които оферират композиция от общоприети и флекс офиси, ще бъдат желани от фирмите ”, разяснява Йордан Кръстев, управител " Офис площи ”.

Като цяло офис пазарът в София демонстрира признаци на гладко възобновяване, като наемната интензивност през първата половина на 2022 година се задържа над междинните равнища за този интервал от годината, достигайки 85 444 кв. м. Този размер обаче се образува главно от подновявания на контракти и премествания на наематели – общо към 70% от покупко-продажбите. Тъй като тези преводи не способстват или има слаб принос за растеж на пазара, чистото асимилиране на офис площи за шестмесечието се резервира на скромни равнища – 13 387 кв. м.

Повечето покупко-продажби са в здания клас А в следствие от желанието на наемателите да получат по-добра работна среда. Компаниите от IT и BPO бранша остават съществени играчи на пазара, като образуват повече от половината от покупко-продажбите през първото полугодие на 2022 г.

Наемните цени на първокласните офиси в София остават постоянни за следващо тримесечие – 15 евро/кв. м в централната част на града и 12-14 евро/кв. м по продължение на основните пътни артерии. Нарастващите оперативни разноски оказват напън върху наемодателите да усилят таксата за поддръжка и обслужване, като за София тя е в диапазона 2.75 - 4 евро/кв. м.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР