Lego се отказва от плановете си да прави тухли от рециклирани пластмасови бутилки

...
Lego се отказа от плановете си да направи известните си
Коментари Харесай

Lego се отказа от плановете си да направи известните си тухли от рециклирани пластмасови бутилки, заявявайки, че производственият процес ще бъде по-замърсяващ от настоящото производство на тухли на основата на петрол.

Lego взе решението – за първи път съобщено от Financial Times Sunday – след като прекара години в тестване на рециклиран полиетилен терефталат (PET) като по-благоприятна за климата алтернатива на акрилонитрил бутадиен стирен (ABS), който използва в повечето от своите играчки.

Производителят на играчки се ангажира да използва само устойчиви материали в своите продукти до 2032 г. и преди две години представи прототип на тухла, направен от рециклиран PET. Пластмасата е получена от бутилки, които обикновено се използват за вода или сода.

Оттогава обаче Lego установи, че производството на тухли от рециклиран материал ще изисква инвестиране в ново оборудване и ще включва повече стъпки, което в крайна сметка ще доведе до повече замърсяване на планетата, отколкото статуквото, каза говорител на компанията пред CNN в понеделник.

Ходът на Lego подчертава предизвикателството, пред което са изправени компаниите, опитвайки се да адаптират своите продукти и процеси в отговор на климатичната криза.

 Lego Campus, офисът за служителите на Lego, в датския град Билунд, видян през септември 2020 г. Lego Campus, офисът за служители на Lego, в датския град Билунд, видян през септември 2020 г. Раймонда Куликаускене/Гети изображения

„Решихме да не напредваме в производството на тухли от рециклиран PET след повече от три години тестове, тъй като открихме, че материалът не намалява въглеродните емисии“, каза говорителят.

Тестването също така установи, че рециклираната пластмаса не е толкова издръжлива и безопасна като ABS и не притежава „силата на захващане“ на материала, която позволява на тухлите да се слепват и да се разглобяват лесно, добави говорителят.

Въпреки това Lego „не изоставя [своите] усилия да прави безмаслени тухли“ и остава „напълно ангажиран да прави Lego тухли от устойчиви материали до 2032 г.“

Рециклираният PET е само един от стотиците материали, които компанията е тествала като потенциален заместител на ABS, каза говорителят.

Тестването е част от усилията на Lego да намали своите въглеродни емисии с 37% до 2032 г. в сравнение с нивата от 2019 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР