Легенди на Левски, ЦСКА и Ботев, но тъгатаа обедини фенове

...
Легенди на Левски, ЦСКА и Ботев, но тъгатаа обедини фенове
Коментари Харесай

България Никога Няма Да Те Забрави. Днес Великият Гунди Щеше Да Навърши 76

Легенди на Левски, ЦСКА и Ботев, само че тъгатаа сплоти почитатели и играчи с всички цветове.

Когато приказваме за напуснали ни митове, може би най-емблематичният и разтърсващ случай е Георги Аспарухов - Гунди, който се ражда на днешния ден - 4 май, преди 76 години в София.

Безспорно най-голямото име в историята на Левски, знак на клуба, написа Дир.бг. Икона за всеки почитател, даже и за тези, родили се много години след кончината му.

Именно нещастието и злополуката край Витиня придават митичен статут на Гунди, запазил се и до през днешния ден. Той евентуално в никакъв случай няма да избледнее.

Успехите му не са загадка за никого, а и за тях се е писало значително.

Три шампионски трофеи, три Купи на страната с Левски и три участия на Световно състезание с България.

За " сините " има 153 гола в 238 мача, има и 25 мача за пловдивския Ботев, където си партнира с умрелия преди дни Динко Дерменджиев.

С класата и обаянието си, Гунди печели благосклонностите на всички свои съвременници, в едни надалеч по-романтични времена в родния футбол.

Славата му съумява да излезе отвън рамките на България, а ласкаво за него се изричат някои от най-големите имена в европейския футбол.

Боби Чарлтън - " Трябва да ви кажа че играчи като Аспарухов не се раждат постоянно. Той беше ентусиазъм за своя тим. Вероятно ще би трябвало още дълго да чакате, с цел да се появи гений като него. Спомням си и в този момент мача ни на " Уембли " през 68-ма. Сър Алф Рамзи ни беше споделил, че българите ще играят много защитно и че единствения състезател, с който би трябвало да внимаваме, тъй като е извънреден, е Аспарухов. И ние много внимавахме, само че не задоволително... "

Еузебио - " Жадувах просто да играя с Аспарухов. На срещата Бенфика - Левски той покори Лисабон. До този миг нито един футболист от непознат тим не бе реализирал два гола в нашата врата в един мач. Аспарухов беше първият. "

Сандро Мацола - " Когато научих за гибелта на Аспарухов, се разплаках. Защо такава орис за един чародеен футболист. Цяла нощ не можах да заспя. Той беше пред очите ми в головите положения в мача против Белгия. Оттогава го залюбих. "

Флориан Албер - " Малцина са тези футболисти, които умеят да основават приятност. Ще си призная, че когато на Световното в Англия българите ни вкараха хубав гол, подобен единствено Гунди можеше да вкара, нашите бранители, както по-късно признаваха, се улавяли, че като фенове са се заглеждали в неговите атракции, " забравяйки " че би трябвало да му противодействат. "

Сър Стенли Роуз - " Харесвах Аспарухов поради неговата красива и елегантна фигура, поради умеенето му да твори на терена и да повежда другите за почтена и спортсменска битка. Ако би трябвало да го окачествявам с една дума, тя е - виртуоз. "

Лев Яшин - " Всеки ще познае майстора от пръв взор. А единствено какъв занаятчия беше Георги Аспарухов! Той се открояваше със своята ярка характерност даже над всички звезди. Неслучайно, когато каних гостите за моя бенефис, аз на първо време се сетих за него и имах буйно предпочитание той да участва непременно. Аспарухов може да украси всеки мач, да направи от него паметен театър ".

Бобу Мур - " Моят лозунг във футбола постоянно е бил: Побеждавай красиво. Мисля, че той с цялостна мощ се отнасяше за Аспарухов ".

Нерео Роко - " Аспарухов е нападателят на моите фантазии ".

Райко Митич - " Той имаше доста фенове в Югославия, които интимно го назоваха Гунди. Това е забавен феномен. Рядко задграничен състезател е обичан толкоз доста и буйно от нашите " навиячи ", както стана с вашия Гунди. "

Днес Аспарухов щеше да навърши 76 години. Споменът за него няма възраст.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР