Легендата за Призрака на Киев“ се появи с началото на

...
Легендата за Призрака на Киев“ се появи с началото на
Коментари Харесай

Как се роди легендата за „Призрака на Киев“

Легендата за „ Призрака на Киев “ се появи с началото на съветската инвазия в Украйна. Украинските водачи на изтребители се трансфораха в герои, с помощта на историята за хипотетичен летящ ас, за който се твърди, че е свалил 40 противников самолета. Невероятен героизъм на сцена, където Русия управлява небето.

Но в този момент командването на Военновъздушни сили на Украйна предизвести във Facebook, че "Призракът на Киев е супергерой-легенда, чийто воин е основан от украинци! ".

„ Молим украинската общественост да не подценява главните правила за хигиена на информацията “, се споделя в известието, призовавайки хората „ да ревизират източниците на информация, преди да я популяризират “.

Изявлението пристигна, откакто голям брой медии разгласиха материали, в които неправилно идентифицираха майор Степан Тарабалка като индивида, изравен зад прозвището, оповестява Българска телеграфна агенция. Тарабалка е същински водач, който умира на 13 март по време на въздушен пердах и е почетен посмъртно със званието "Герой на Украйна ".

Сега от украинското военно командване споделят, че Тарабалка не е „ Призракът на Киев “ и не е свалил самичък 40 самолета. "Информацията за гибелта на Призрака на Киев е погрешна. Призракът на Киев е жив, той въплъщава груповия дух на висококвалифицираните водачи ", които сполучливо бранят Киев и региона, допълват украинските Военновъздушни сили.

Легендата се роди единствено ден след, когато консуматори в обществените мрежи започнаха да популяризират неподкрепени с доказателства изказвания за водач на изтребител, който собственоръчно е свалил няколко съветски самолета.

В продължение на седмици украинците нямаха име, с което да свържат "Призрака на Киев ", само че това не попречи на историята да се популяризира в обществените мрежи.

Миймове, фотоси и даже фрагменти от видеоигра симулатор на полети се разпространиха в обществените мрежи, като се твърдеше, че демонстрират "Призрака на Киев " по време на пердах, напомня Българска телеграфна агенция.

Пред Би Би Си украинският боен историк Михаил Жирохов дефинира историята за „ Призрака на Киев “ като "пропаганда за повишение на морала " в обстановка, в която съветските военни преобладават във въздушното пространство на Украйна, както е било при започване на войната. "От значително значение е да има такава агитация, тъй като нашите въоръжени сили са по-малобройни и мнозина считат, че не можем да бъдем равни на тях [руснаците]. Имаме потребност от това във военно време ", споделя Жихоров.

Украинските водачи се опълчиха на съветската експанзия с по-слаби и по-стари самолети, проектирани от Русия и това въодушеви тази модерна легенда. С цялата си военна мощност Русия имаше повече от два месеца, с цел да унищожи противовъздушната защита на Украйна - и се провали, отбелязва Би Би Си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР