Легендата на ВИС Митко Маймуняка бе ликвидиран преди 22 години,

...
Легендата на ВИС Митко Маймуняка бе ликвидиран преди 22 години,
Коментари Харесай

Взривиха бившия вицепрезидент на ФК Беласица- Маймуняка в блока на гаджето му, а 2 дни по-късно...

Легендата на ВИС Митко Маймуняка бе премахнат преди 22 години, а поръчителите и причинителите на атентата против него са следващите неразкрити убийци от годините на прехода, написа " Телеграф ".

Екзекуцията на зам. -шефа на ВИС-2 Димитър Димитров в действителност слага началото на чистката, която завърши с убийството на Главния Георги Илиев и краха на силовата формация.


През 2003 година умират още Филип Найденов-Фатик, Румен Маринов-Нарциса и Константин Димитров-Самоковеца. За убийството на Нарциса полицията подозира интервенция на други висаджии като безследно изчезналия Методи Методиев - Мето Илиенски.

Илиенски изчезва след погребението на Нарциса, а през 2008 година е разгласен за мъртъв. Същата версия я има и за Митко Маймуняка, че е поръчан от среди в самата формация, която стартира да се разпокъсва. Краят на ерата ВИС завършва с убийството на боса на ВАИ Холдинг Георги Илиев на 25 август 2005 година, убит от незнаен снайперист в курорта Слънчев бряг.

Маймуняка носи кръста на погребението на Васил Илиев

След убийството на Главния през годините от ВАИ Холдинг умират още контрабандистът Иван Тодоров-Доктора и Антон Милтенов-Тони Клюна. Днес ВАИ Холдинг е благосъстоятелност на Надя Иванова, последната другарка на Маймуняка.

Историята
Около 20 часа на 28 януари 2002 година 35-годишният Димитър Димитров-Маймуняка паркира мерцедеса си в столичния квартал „ Стрелбище “ пред блока, в който живее приятелката му Надя Иванова. От автомобила излизат тримата му гардове. Във входа влиза първо единият, следван от Маймуняка, а вторият се движи компактно зад него. Третият застава да чака пред входа, оглеждайки обширно региона на междублоковото пространство.

Няколко секунди след влизането във входа на Маймуняка и гардовете му последва страховит гърмеж. Бомба, заложена в една от пощенските кутии на най-горния ред, избухва, разкъсвайки телата на мъжете. По-късно проверяващите откриват, че адската машина е с 500 г тротилов еквивалент. Задействана е с отдалечено.

Мощността й е толкоз огромна, че избива вратите и изпочупва прозорците на жилищата до осмия етаж в блок 27.

Истинско знамение е, че Маймуняка и защитата му към момента са живи. Причината, открита след това е, че гърмежът е над главите им и това ненапълно ги съхранява.

Приватизация
Макар и съществено ранени, гардовете на Маймуняка съумяват да го качат на мерцедеса и да го откарат във Военномедицинска академия. Два дни по-късно за жалост именитият под земята необут издъхва, без да пристигна в схващане. Причината е тежък хематом в мозъка и проблеми с белите дробове, породени от гърмежа.

Твърди се, че същинската причина за изтезанието са свързани с ползите на Маймуняка към набиращата скорост по това време втора вълна от всеобщата приватизация у нас.

Точно в този интервал 1998-2005 година доста хора от междинен диаметър се разсъниха богати, а други не съумяха да се класират и изпаднаха зад борда. Може би по никакъв начин не е инцидентен фактът, че и до момента убийството на Митко Маймуняка, както и разстрелите на неговите съратници от тъмната страна на прехода, не са разкрити. Публична загадка е, че тогавашният ешелон на бързобогатеещите през днешния ден е част от едрия капитал у нас.

35-годишният някогашен герой от петричкото село Добри лаки предвижда приживе, че „ ще пристигна време, когато тези от нас, които сложиха началото, ще станат демоде и тогава ще почнат да ги убиват наред “. Така и се случва. Със гибелта на Маймуняка се твърди, че настава краят на ерата на приемливост в средите на мутрите.

Развитие
Като вицепрезидент на футболния клуб „ Беласица “ - Петрич, Маймуняка упорства за безконфликтно развиване на бизнеса на набиращата легалност и известност като застрахователна компания „ ВИС 2 “. Маймуняка е главен медиатор за туширане на напрежението с останалите директни съперници – СИК, ТИМ, „ Спартак “ и т. н.

Единственият по-сериозен случай преди убийството му е през 1995 година, когато барети го атакуват дружно с защитата му на пазара в столичния квартал „ Иван Вазов “.

Знаков миг е казусът от февруари 2000 година, когато с изстрел във въздуха Маймуняка приключва сборичкване в кръчма „ Стражите “ в Банско. Това се случва по време на присъединяване на фолкзвездата Лия и негова настояща другарка към оня миг. Хитът й „ Дяволски чаровник “ в действителност е отдаден точно на Димитър Димитров.

Всъщност Маймуняка е главният трафикант на скъпи лимузини, които се крадат и се употребяват за потребностите на холдинга. Като осигурител пък се занимава с издирването на крадени коли от съперници. Маймуняка е директен шеф на Митко Цанов – Митко Шперца или Цайса. Според Министерство на вътрешните работи този човек е от най-хубавите в занаята с отключването на коли.

Прякорът му идва от битката
Димитър Димитров е наименуван Маймуняка, тъй като по рождение единият му крайник е по-къс и леко накуцва. Това обаче не му пречи да се потвърждава на тепиха. Мятал се като маймуна, престорвал се на надвит и внезапно се нахвърлял на съперника. Устремът му бил толкоз огромен, че в детските години в Петричко първо го наричали Петлето.

Маймуняка влиза в полезрението на Министерство на вътрешните работи още при започване на мутренската война. При кървавата престрелка в столичния квартал „ Дружба “ на 11 януари 1994 година, при която умират четири мутри. Маймуняка оглавява ударните бригади на ВИС и предвожда познатите в тези години момчета с спортни екипи и златни ланци, признаващи предпочитано марката „ Мерцедес “. Димитров е един от най-близките на братята Васил и Георги Илиеви.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР