Легендата на ЦСКА Петър Жеков сподели мнението си за изминалия

...
Легендата на ЦСКА Петър Жеков сподели мнението си за изминалия
Коментари Харесай

Петър Жеков: Гриша Ганчев няма да напусне ЦСКА, само ще прехвърли задачите на сина си

Легендата на ЦСКА Петър Жеков показа мнението си за миналия сезон на алените. Голмайстор №1 в елита за всички времена разяснява треньорските рокади, работата на Любо Пенев, както и обстановката към управлението пред " Тема Спорт ".

Г-н Жеков, какъв сезон изпрати ЦСКА през вашия взор?
- ЦСКА е огромен клуб и постоянно би трябвало да се бори за първото място. В шампионата още веднъж не съумя, само че пък взе Купата на България. Нещата зависят от моментното положение на играчите, а и кой ще бъде треньор. Но откогато се помня, още като футболист, ЦСКА съвсем в никакъв случай не е успявал с непознати наставници. Начело на алените би трябвало да бъде човек, който е бил в ЦСКА и е играл в тима, което в този момент се потвърди и с Любо Пенев. Той няма проблем, познава ситуацията - минал е и през мен, Пената и Стоил (б.р. - Трънков) дружно със Стоичков и Емо Костадинов. Измежду тях на Любо най му потръгна в тази специалност. Победите над Лудогорец не са инцидентни, както и във финала за купата. Тимът не бе играл по този начин мощно отдавна. Клубът задоволително сгреши с непознати наставници - и румънец имаше, и кой ли не... Треньор на ЦСКА би трябвало да е човек от ЦСКА! Това е било още откогато е учреден клубът и до 1990-а се спазваше. " Външни " хора не могат да виреят на " Армията ", трябват българи и то цесекари.

По тази логичност на три интервала ли би трябвало да разделим сезона на ЦСКА - при Белчев, при Акрапович и при Пенев?
- Аз му бях писал на Гриша Ганчев, че назначението на Акрапович е неточност. Той нищо не ми отговори. Но след това, когато назначи Любо, виждам, че беше изтрил известието ми - нямаше я към този момент грешката (смее се). При Белчев даже за малко ме викаха да оказвам помощ на нападателите в тренировките, само че скоро по-късно го освободиха.

Кои бяха върховете на отбора през акцията?
- Последните два месеца при Любо Пенев. Разгромът с 4:1 над Лудогорец, несъмнено още им държи влага и са нокаут. За купата пък ги ликвидирахме в реванша. Вярно, че успеха на " Армията " бе в мач без значение, само че точно в такива срещи можеш да се хвърлиш без напрежение. Те си играха, ритаха ни, ядосваха се - виждаха, че не могат. На финала за купата тъкмо си споделих, че ще гледаме продължения и дузпи и бам - ЦСКА вкара гол. Айде, отпътуваха и Арда.

А кои мачове ви разочароваха, къде тимът се показа едва?
- Не мога да назова съответен, не съм ги запомнил по настрана. Но 80% от мачовете бяха на противоположния полюс. Тимът загуби 3-4 срещи от нищото, допускаше много неточности в отбрана. Любо в този момент ги подреди по-успешно.

Как приехте обявеното напролет желание на притежателите Ганчев и Инджов да се отдръпват от клуба?
- Те няма да изоставен, може би единствено ще трансферират дилемите на сина Данаил Ганчев. Но не може единствено Гришата и Инджов да устоят клуб като ЦСКА. Много е мъчно. Нямат чак такива средства като боса на Лудогорец, който разполага с доста пари и купува класни футболисти. А ние се постанова да си продаваме най-хубавите играчи. Любо даде обещание да станем следващата година първи, само че да забележим по какъв начин ще стартира новият сезон. Не знам дали ще го " изтърпят " до зимата шефовете. Изглежда, че няма да продават хора от тима, само че би трябвало да му " оказват помощ " с нови попълнения. Дано е правилно, че в ЦСКА ще влезе нов съсобственик, с цел да не би трябвало да се трансферират играчи като Соу, Антов и така нататък Важно е веднъж да се прекъсне серията на Лудогорец - един път като не станат първи, мигновено ще се закрие футболът там. Ще остане единствено една хубава база и един орел. Всички ще избягат.

Кои играчи на ЦСКА се откроиха през сезона?
- Тиаго блесна на няколко пъти. Също Георги Йомов ми хареса - той е добър и би трябвало да го постановат. От дребните Смоленски продължава да се развива сполучливо.

Къде би трябвало да се укрепи тимът през лятото?
- Един или двама бранители ще би трябвало да е вземат. И двама халфове - единият от които нападателен полузащитник. В офанзива трябват качествени нападатели, купени с пари обаче. Не, че сегашните са неприятни, само че би трябвало още класа пред гола.

И в края по какъв начин гледате на обстановката към БФС?
- Те ще оставят конгреса чак за 2022-а, по тази причина споделям, че на ЦСКА ще му е много мъчно до Нова година. Когато босове на клубове са в управата на БФС, естествено, че ще въздействат на съдии.

Как приемате кандидатурата на Бербатов?
- Той няма опит още. Трябват хора ръководители като Донски едно време. Не съм срещу Митко и екипа му, само че би трябвало да стажуват най-малко 2-3 години и тогава да се кандидатират. Иначе е нужна цялостна смяна в БФС - в случай че съм аз, ще оставя единствено чистачките, всичко друго навън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР